Premi d'#escultura dedicat al #segarrenc Urbici Soler

 


L’escultor català Urbici Soler Manonelles (1890-1953) va ser especialment conegut per ser l’autor d’una monumental estàtua de divuit metres d’alçada dedicada a Crist Rei i que llueix des del 1939 a Sunland Park (Nou Mèxic), al costat de la ciutat d’El Paso (Texas). Soler va nàixer al nucli de Ferran, al municipi d’Estaràs, a la Segarra. Per recordar aquest origen familiar i retre homenatge a un artista internacional, Estaràs ha impulsat la primera edició d’un premi d’escultura, que tindrà caràcter biennal.
 
El guardó, dirigit especialment a estudiants d’escultura de les escoles de belles arts catalanes, és de format i temàtica lliure i estableix quatre premis de 900, 500, 100 i 100 euros. Les onze obres finalistes seleccionades pel jurat poden veure’s els caps de setmana a la sala municipal de Ferran, en una exposició que també repassa la vida i obra de l’escultor d’origen lleidatà. L’entrega de premis tindrà lloc el dissabte 19 de juny a les 17.00 h. 

Per circumstàncies familiars, Urbici Soler es va traslladar amb els seus pares a Barcelona als 10 anys. Va aprendre a esculpir de forma autodidacta treballant en un taller d’imatgeria religiosa fins que va poder inscriure’s en els cursos nocturns de l’Escola Llotja de belles arts. 

El 1905, amb 15 anys, ja apareixia entre els membres de l’associació de pintors i escultors catalans, un col·lectiu que apostava per temàtiques de compromís social. El 1911 va emprendre un viatge per Europa i va acabar vivint vuit anys a Munic. El 1925 es va traslladar a l’Argentina uns mesos per decorar uns edificis governamentals. Successius encàrrecs i projectes van fer que ja no tornés més a Catalunya. Va ser, doncs, a Amèrica on va desenvolupar la major part de la seua carrera i on va morir als 62 anys, ja com a ciutadà nord-americà. 


Altres articles relacionats a Lo Carranquer:

Comentaris