'Estaràs, Barcelona,art: el recorregut d'un escultor català. URBICI SOLER i MANONELLES'




Exposició 'Estaràs, Barcelona, art: el recorregut d'un escultor català. Urbici Soler i Manonelles'
Del dissabte 17 maig fins dimecres 21 maig 2014

Inauguració: 17 de maig, a les 10 del matí. 
Lloc: Cafè del poble de Ferran.
Presentació, a càrrec de Montserrat Majà, alcaldessa del municipi d'Estaràs.  
"Urbici Soler. La seva obra i el lligam amb la seva terra", a càrrec de Carme Diví López, historiadora de l'art.


Urbici Soler i Manonelles (1890-1953)

Escultor segarrenc, que nasqué el 21 de juny de 1890 a Ferran (Estaràs, la Segarra), i morí el 15 de gener de 1953, a l'edat de 62 anys, a Anapra (Nou Mèxic, EUA). 

Urbici Soler fou alumne de Pere Carbonell i Huguet, i estudià també a les classes de nit de l'escola oficial de la Llotja, a Barcelona. El 1913, esdevingué alumne d'Adolph von Hildebrand a Munic. Acabà la seva primera escultura monumental, la de la Princesa María de la Paz el 1918. També estudià amb Emile Antoine Bourdelle a Paris abans de tornar a casa i ser cridat a Sudamèrica. El conjunt més important de Soler, El Món, és un estudi del natius de Mèxic, Amèrica Central y Sud-amèrica. La guerra civil espanyola frenà el seu retorn a Catalunya. El 1937 va ser cridat a treballar en el Crist Rei, impulsat per Costa a El Paso.

Soler és recordat sobretot per una monumental estàtua de Crist, al Mount Cristo Rey (Anapra, New Mexico, EUA), acabada el 1939. L'estàtua s'inspirà en una crida papal per commemorar el dinovè centenari de Crist. El projecte s'inicià per part del pare Lourdes Costa, de la parròquia de Smeltertown, que cobria les dues bandes -Nou Mèxic i Texas- del Rio Grande. Costa, català com Soler, erigí primer una creu de fusta i després una d'acer.L'estàtua té 18 m. d'alçada i 2'7 m. de base i es compon d'acer i pedra calcària de prop d'Austin, Texas. Soler l'esculpí in situ. L'estàtua es completà el 1939 i consagrà el 1940.




Casat dos cops, Soler visqué a New Orleans, Califòrnia, New York, i Sudamèrica el 1943, i retornà a El Paso el 1945. S'incorporà a la facultad del que ara s'anomena University of Texas a El Paso, i esdevingué ciutadà nordamericà el 1949. Construí la seva casa al peu del Crist Rei, a Anapra, Nou Mèxic (ara Sunland Park). La Texas Historical Commission posà una fita a la seva sepultura al cementiri d'Evergreen, a El Paso, Texas.


Informació extreta de http://www.somsegarra.cat/cultura/acte/2345/estaras-barcelonaart-el-recorregut-dun-escultor-catala-urbici-soler-i-manonelles

Biografia i imatge extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Urbici_Soler_i_Manonelles

Comentaris