1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ... Els nombres.



D'entre els símbols, els nombres són expressions no sols quantitatives, sinó idees-força. Tenen principis, virtuts i propietats, obeeixen a lleis màgiques. Tots procedeixen de l'u i, com més se n'allunyen, més s'enfonsen en la matèria, en la involució. Els deu primers nombres -en la tradició grega-, o els dotze primers -en l'oriental-, pertanyen a l'Esperit, són essències, arquetipus, símbols; els altres resulten de les combinacions d'aquests nombres primordials. Segons els pitagòrics grecs, l'harmonia de l'univers es fonamenta en els nombres. També hebreus, gnòstics i cabalistes desenvoluparen una filosofia dels nombres: la unitat, el binari, la trinitat o ternari, el quaternari, el septenari... els parells (negatius, passius, femenins) i els senars (positius, actius, masculins).

Hi ha una relació simbòlica i misteriosa, un nexe, entre el nombre i la cosa comptada o mesurada. Així mateix, la multiplicació d'un nombre n'augmenta el poder. Avui duem encara en el subsconscient el simbolisme dels nombres de les civilitzacions antigues com a herència d'una saviesa estranya; els vivim com a força, com a símbol, fins quimèricament, supersticiosament. Tretze, per exemple, és mal punt; la Unió Europea segueix xifres clau: l'Europa dels set, la dels nou, la dels dotze... la dels tretze no serà, en tot cas la dels catorze.

Celebrem cinquantenaris, centenaris, mil·lenaris; anar a cent per hora significa córrer com el vent; viure cent anys és do de llarga vida; passar les mil i una és haver sofert de tot; ser milionari, infinitament ric... Tanmateix, ja estem molt marcats pel sistema decimal.

En la cultura popular el simbolisme i la força dels nombres hi és present amb insistència; els jocs tradicionals, la xarranca, l'oca, tenen les cases numerades; a cuit o fet a amagar, qui para compta fins a un nombre fixat, i també a fet a córrer, i a tocar paret; a saltar a corda: "sopeta una, sopeta dues, sopeta tres...". També en jocs actuals, com la loteria o "plena", derivada a bingo; en molts jocs de cartes, com al "set i mig", al "tresillo", als "cincs"...; fins als daus i a la ruleta. Sobretot en la rondalla, els nombres tenen una força màgica o simbòlica més gran: tres fills, tres camins, tres proves, tres dons, a la tercera vegada... monstres de tres, set, nou caps... set nans del bosc, quaranta dies i quaranta nits, botes de cent llegües...

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Imatge extreta de http://canalblog.es/tag/magia/

Comentaris

velocitat variable ha dit…
aquests dies també estan de moda el 80, el 110, el 120...
sota de bastos ha dit…
Jo habia jugat amb un joc de cartes que es deia,el"cinquillo".
Anònim ha dit…
i al tres en ratlla
Núria ha dit…
i al connecta 4!