Sant Magí, copatró de Tarragona


Sant Magí ostenta el copatronatge de Tarragona a l’ensems amb santa Tecla i a ell i a la seva protecció deu la ciutat innombrables favors als que la devoció popular ha catalogat com a miraculosos.

Un d’aquests fets portentosos tingué lloc durant l’evacuació de les tropes napoleòniques la nit del 18 al 19 d’agost de 1813, coincidint amb la festivitat del sant; l’exèrcit francès col·locà mines de pólvora en diferents indrets de la fortificació tarragonina, però la que estava instal·lada a la muralla sota la torre de sant Magí, al costat mateix de la capella del Portal del carro, malgrat haver-se encès per dues vegades i haver-se cremat uns dos pams de la metxa, no explotà. Un tros d’aquesta metxa resta encara com un ex-vot més testimoniant aquell esdeveniment i un dels quadres que ornen la capella, a l’esquerra de l’altar major, representa el retorn de la gent de Tarragona la matinada del 19 d’agost de 1813 després que l’exèrcit invasor hagué desocupat la ciutat; acompanyat de santa Tecla i sant Fructuós, des del cel, sant Magí amb una regadora acut a apagar la metxa.

Igualment resta palesa la protecció del sant amb la col·lecció d’ex-vots i presentalles que es conserva en la capella, especialment els barquets que pengen del sostre i que asseveren la devoció professada pel sector mariner i pescador de la nostra ciutat, els quadres pintats amb escenes de salvaments i guariments o les invocacions de la pagesia en èpoques de sequera, tot implorant la pluja.

La festivitat de sant Magí.

Cada any, el 19 d’agost, amb l’anomenada “festa major-petita” de la ciutat, Tarragona compleix amb la tradició honorant al seu copatró amb un seguit d’actes religiosos i populars, dels que cal destacar-ne la novena, la portada de l’aigua des de la font miraculosa de la muntanya de la Brufaganya i la solemne processó que des de l’any 1847 recorre els principals carrers de la part alta.

La Confraria de Sant Magí Màrtir.

La Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona és una associació pública de fidels, constituïda a l’Arquebisbat de Tarragona.

La Confraria té les següents finalitats:

  • Mantenir i fomentar la devoció i el culte a Sant Magí.
  • Col.laborar econòmicament a les despeses del manteniment de l’església del Portal del Carro i del santuari de Sant Magí de la Brufaganya.
  • Promoure i potenciar els actes que repercuteixin en un major coneixement i devoció del Sant Màrtir.

Els primers estatuts de la Confraria, foren aprovats l’any 1922 pel Cardenal Vidal i Barraquer; l’any 2004 es van adaptar els Estatuts al Nou Codi de Dret Canònic, essent aprovats per l’Arquebisbe de Tarragona, Dr. Lluís Martínez Sistach.

Font: web de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona, http://www.santmagi.cat/

Comentaris