diumenge, 20 de juliol de 2008

El santuari de sant Magí de la Brufaganya, a Pontils (la Conca de Barberà)


El famós santuari de Sant Magí de la Brufaganya pertany al municipi de Pontils, a la comarca de la Conca de Barberà. Es troba situat en una vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya.

El santuari existia ja l'any 1234 i fou molt popular a partir del segle XIII. Segons explica la tradició, hi féu penitència Sant Magí, màrtir de la ciutat de Tarragona.L'any 1063, fou cedit als dominicans de Santa Caterina de Barcelona, que hi fundaren un convent de cinc membres, els quals s'encarregaven de fomentar-hi la devoció i el culte.

A ells es deu la construcció de la Capella de les Fonts, situada al centre de la vall que, segons la tradició, féu brollar Sant Magí per calmar la set dels seus perseguidors. També construïren les capelles de Sant Domènech i de la Salut, que, juntament amb les coves del Penitent, donaren un nou atractiu al santuari. L'any 1073, Tomàs Ripoll, mestre general de l'Orde, va fer construir l'actual església del santuari, construcció d'estil barroc-neoclàssic, amb tres capelles per banda i un petit campanar a cada costat de la façana.

Els dominicans foren exclaustrats l'any 1835, però el santuari continuà com a parròquia de la rodalia, en especial de Poblet de Rocamora. Per aquest motiu se l'anomena sovint Sant Magí de Rocamora.
Actualment, és encara un lloc de trobada i de devoció popular. Cada any hi té lloc un aplec per la festivitat de San Magí, el dia 19 d'agost.

Imatge fonts de la Brufaganya: http://eltrencaclosques.iespana.es/eltrencaclosques/imatges/FOTOSMAGI_archivos/FONTS_WEBLLLL.JPG

Imatge exterior de l'església: http://www.pontils.altanet.org/galeria_imatges/index.php

Imatge capella de les fonts: http://picasaweb.google.com/mcarme07/ExcursiAlCastellDOrpiLesFontsISantMagDeBrufaganyaAnoia/photo#5185281611568737266

Font: http://www.pontils.altanet.org/santmagidelabrufaganya.php

9 comentaris:

xavi 23 ha dit...

el dia 15 d'agost s'hi va a buscar el boix, l'espígol i l'aigua de sant Magí

jaume primer ha dit...

Algun any m'agradaria anar-hi caminant. Quanta estona es tarda?

lo caganer ha dit...

alguna novetat per sant Magí enguany? la Volcán a la plaça Major???

Anònim ha dit...

Per anar Sant Magi a peu crec es es tarda unes 10 hores.Amb bicicleta posa-n'hi cinc.
Es una bona sortida.

astarot junior ha dit...

El sopar pels cerverins de fora vila,que voleu que os digui...

mindundi ha dit...

el sopar de sant magí de fet és per a tothom, el que passa que ha agafat un caire molt "internacional"...

Anònim ha dit...

encara s'hi va a cavall a la Brufaganya???

un que es queda a casa ha dit...

penso que no, darrerament sols s'hi va a peu i en bicicleta (sense comptar els que hi van en autocar i en cotxes particulars, és clar)

cerverí de cervera ha dit...

Jo diria que el sopar de la plaça major inicialment era pels mal anomenats cerverins de fora vila,encara que, si pugui apuntar tothom qui vulgui.