Les campanes de Cervera Seny Major i Carranca “bufen” les espelmes per celebrar els seus 600 anys
Dues de les campanes més emblemàtiques de Santa Maria de Cervera, Seny Major i la Carranca, han celebrat el seu 600è aniversari. Per commemorar aquesta efemèride, els Campaners de Cervera han organitzat un acte ple de simbolisme: la campana Seny Major, en girar, ha "bufat"simbòlicament les espelmes d’aniversari.
L'esdeveniment s’ha dut a terme aquest dimecres al Campanar de Cervera i ha reunit una gran part dels Campaners de Cervera, així com una vintena de persones que han volgut ser partícips d’aquesta celebració.
Xavier Joan, cap dels Campaners de Cervera, ha destacat que la celebració d’aquest aniversari “és una oportunitat per recordar la importància d’aquestes campanes, ja que són testimonis vius de la història de Cervera i els sis-cents anys són un fet extraordinari que cal donar a conèixer”.
Per aquest motiu, Xavier Joan ha explicat que durant aquest any els Campaners de Cervera, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera, el Consell Comarcal de la Segarra i la Parròquia de Santa Maria, han preparat un ampli calendari d’activitats per commemorar els sis-cents anys d’aquestes campanes.
Una extensa programació per celebrar l’aniversari
El pròxim acte de celebració tindrà lloc el dissabte 5 d’abril i consistirà en l’estrena del concert de Campanes i del conjunt instrumental SIX. La composició, escrita pel cerverí Jordi Castellà Rovira, està concebuda per a sextet instrumental i campanes.
L’obra s’estructura en sis moviments, cadascun d’ells precedit per un toc tradicional interpretat pels Campaners de Cervera. A través d’aquesta proposta, es fusionen melodies de la cultura popular cerverina amb ritmes moderns, influències de jazz i elements de música electrònica, establint un diàleg únic entre la tradició i la contemporaneïtat.
Al voltant de la temàtica del campanar i les campanes de l’església de Santa Maria, s’han organitzat diversos concursos i esdeveniments: un concurs de dibuix adreçat als escolars de primària, amb l’exposició i el lliurament de premis duts a terme durant les festes de Nadal; un certamen poètic dirigit als alumnes dels instituts i al públic en general, amb l’exposició i el lliurament de premis previstos per la diada de Sant Jordi, i un concurs de fotografia obert a tothom, les bases del qual es poden consultar aquí. L’exposició i el lliurament de premis estan previstos per al setembre del 2025, coincidint amb la Isagoge.
El punt àlgid de les celebracions arribarà durant la Isagoge 2025, quan es concentrarà el gruix d’activitats: exposicions, xerrades i una trobada de campaners, entre altres propostes que prometen destacar la importància cultural i històrica d’aquest patrimoni.
Seny Major i Carranca
Del conjunt de les sis campanes de l’església de Santa Maria són les més antigues (1424). Seny Major és la més coneguda i dóna nom a l'agrupació d'entitats de cultura popular de Cervera. Amb un pes de 2.800 kg, és una de les més representatives. Actualment, repica en el toc de festa, tocs de mort i enterrament, així com en el toc del Bilandó, entre d’altres. Es pot ventar i també se la pot fer anar a seure, per la qual cosa són necessàries sis persones. El seu so és un mi natural.
D'altra banda, la Carranca, que dona nom al Ball de Diables de Cervera Carranquers, té un pes de 1.100 kg i el seu so és un sol sostingut. Actualment, repica en els tocs per festes de barris, en el toc del Bilandó i en el toc de festa, entre d’altres.
Sobre els Campaners de Cervera
Els Campaners de Cervera tenen en l’actualitat uns 50 membres i el campaner titular és Xavier Joan. És una de les agrupacions de Catalunya que mantenen els tocs manuals, declarats patrimoni cultural immaterial per la UNESCO l’any 2022.
Informació facilitada per: Campaners de Cervera / Antoni Xuclà
Comentaris