El «Cine Moderno», el primer cinema de #Cervera, situat als baixos de la “casa dels Diables”

Avui recuperem part de l’article “EI cinema a Cervera, de 1905 al 1920” d’en Joan Porredon Bernaus publicat a la Miscel·lània cerverina núm. 4. Ens hi aturem per observar que en les primeres dècades del segle passat la Casa Delmera de la Generalitat, actual casa dels diables, era la seu de la Cambra Agrícola, i en el seus baixos allotjava el Teatre Agrícol, seu del primer cinema estable a la nostra ciutat.

 

Primer programa arxivat del "Cine Moderno"


El dia 28 de desembre de l'any 1895, a París, al Gran Cafè del Boulevard des Capucins, núm. 14, neix el cinema de cara al públic. Segons la documentació de l'Arxiu Històric Comarcal de Cervera, 10 anys després, els habitants de la vila gaudeixen de l'oportunitat de veure l'espectacle cinematogràfic per primera vegada. Encara que és probable que abans s'hagi fet alguna exhibició cinematogràfica, el primer programa on consta la projecció d'una pellícula data del 3 de juliol de l'any 1905, al Teatre Principal.

El primer cinema que apareix, el va crear un tal senyor Josep Prunes que l'any 1907 era el propietari del «Cine Moderno», situat al saló-teatre de la Cambra Agrícola, al carrer Major, núm. 89. El primer programa arxivat d'aquest cinema data del diumenge 8 de desembre de 1907, amb les següents pel·lícules:

1. La original película del natural: Batalla de flores en Valencia.

2. La chistosa y cómica película: Trampa de lobos.

3. Película dramática. Época revolución francesa: MaríaAntonieta.

4. La chispeante película cómica: Burla de alumnos.

5. El último asunto natural: Carreras de caballos en LongChamps.

6. La película cómica: Bombero de servicio en un teatro.

L'entrada a aquesta sessió valia 15 cèntims, i 10 ais nens de 3 a 10 anys.

«El Moderno», a més a més de ser el primer cinema de Cervera, fou el primer cinema estable, tant a nivell de la sala com del propietari; cosa potser estranya en aquella època, ja que el que es feia normalment era que diferents empresaris anaven pels pobles, s'establien en una sala durant un temps i cercaven després un altre poble. Això, més o menys, és el que va passar amb el Teatre Principal que va ser la seu del cine «Las Novedades», del «Cinematógrafo Cervariense», del cine «Kama-Litograf», del «Gran Cinematógrafo Pathé», del «Cine Victoria», etc., molts noms de cinema per a una sola sala que, per a tothom, era el «Cine Principal ». El «Cine Moderno» va deixar el seu local de la Cambra Agrícola i va anar a parar un número més amunt del mateix carrer Major, al 91, on hi havia el Casino Principal. De 1909 al 1918 no se sap res del cinema del senyor Prunes, que va deixar de funcionar degut, segurament, a la importància que anava tenint la competència que li feia el Teatre Principal. Va ser l'I de novembre de l'any 1918 la data en què el «Moderno» tornà a obrir les seves portes al local inicial de la Cambra Agrícola, lloc on perdurà fins la seva desaparició definitiva.


Bibliografia:
Porredon i Bernaus, Joan. «El cinema a Cervera, de 1905 al 1920». Miscel·lània cerverina, [en línia], 1986, Núm. 4, p. 237-58, https://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaCerverina/article/view/132979 [Consulta: 11-04-2021].


Comentaris