Trobada Nacional de #BallsdeDiables de #Catalunya - Presentació dels Balls III

I avui us presentem els que fan 15 de 20 balls!!

A falta d'una setmana  comencem a  preparar les carretilles!


El Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona. La primera referència escrita més llunyana en el temps que s’ha trobat fins a dia d’avui, està datada de l’any 1853. Si analitzem els diferents textos conservats del Ball de Diables en l'àrea etnogràfica del Penedès, ens adonem que la versió de Sant Quintí de Mediona, al costat de la de l' Arboç del Penedès, són les dues més antigues.


El Ball de Diables de Torredembarra. El document més antic on s'esmenta l'existència d'un ball de diables a la vila de Torredembarra és de l'any 1791. És una acta notarial on s'explica que els diables van representar el ball parlat (Bayle de los Angeles) davant del Comte de Santa Coloma, i que també hi va actuar la resta del Seguici Popular.


El Ball de Diables de Reus neix l’any 1981, vinculada inicialment a Carrutxa fins a principis dels 90, quan es decideix independitzar-se i crear una entitat autònoma. El nucli fundacional és la Cabra i el Ball de Diables (1980/1981), posteriorment apareixen els Bitllers i l’any 1992 neix el Drac de Reus, fet per Albert Macaya.


El Ball de Diables d'Igualada. Els diables a la ciutat d’Igualada apareixen documentats per primera vegada el 1451, quan es va demanar a Joan d’Aranda de Jorba que deixés un arnés blanc per al Sant Miquel. El Ball apareix a la Festa Major d’Igualada amb molta continuïtat entre 1851 i 1930.


El Ball de Diables d'Alforja. Les primeres referències el 1784. L’agrupació actual fou refundada l’any 1988 i va sortir per primera vegada al carrer el vespre del dia de Sant Miquel. Més tard, a la festa Major de l’any 1996 va estrenar un “bou de foc” dissenyat pel Miquel Salvador Jassans. El 2013 es va celebrar el 25è aniversari.

Comentaris