Trobada Nacional de #BallsdeDiables de #Catalunya - Presentació dels Balls

Ja tenim les carretilles i sortidors a punt pel proper 8 de juny, la Trobada Nacional de Balls de Diables de Catalunya que farem a Cervera i que tenim l'honor d'organitzar!

Durant els propers dies, us volem presentar els 20 balls que en formaran part.




El Ball de Diables del Vendrell en una encesa, la seva primera referència explicita, la trobem l’any 1845 en un article publicat al Diario de Barcelona. Està format per uns 50 diables.


El Ball de Diables de La Ràpita, que es va formar l'any 1981, després d'assistir precisament a la Trobada de Diables de Catalunya a l’Arboç.


El Ball de Diables de Tarragona, recuperat el curs 1983-1984. El 1986 el Ball col·labora amb l’Ajuntament per a la recuperació de l’Àliga de la ciutat i, des de 1998, l’entitat disposa d’un ball de diables infantil.


El Ball de Diables de Sitges Colla Vella data del 1853 segons els fons de l’Arxiu Municipal i la historiografia local. Com a fet curiós, van comptar fins fa ben poc, amb el diable més antic de Catalunya en aquell moment, el Llucifer Lambert Gràcia (conegut com en "Gari") que va tirar foc durant 42 anys.


Per acabar, el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, creat l'any 1932 i recuperat el 1947. Les primeres referències de diables a Vilanova i la Geltrú daten de l’any 1710.

I dijous... més!

Comentaris