#Cervera 1932. El primer Sant Jordi amb llibres

La diada de Sant Jordi a la nostra ciutat i per extensió al principat, no ha estat sempre tal i com la coneixem avui. Per exemple, tot i ser tradicional, el costum de regalar roses no es va restablir activament fins el 1914, inniciativa de la Mancomunitat de Catalunya.

Tampoc el costum de regalar llibres no ha estat sempre lligada al patró de Catalunya.  De fet la Diada del Llibre fou impulsada per l’editor valencià Vicent Clavel per promoure el llibre a Catalunya. La primera Diada va ser el 7 d’octubre de 1927. Dos anys després, el 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir canviar la data. El nou Dia del Llibre seria el 23 d'abril. Aquesta celebració serà assimilada ràpidament des de la reivindicació del llibre en català. Així, la diada del llibre aportà un nou contingut a la festa de Sant Jordi.


A Cervera podem observar, a travès de la premsa local  de l’època, la crònica de la cel·lebració del Dia del Llibre, encara, el 7 d’octubre de 1930:

“Organitzada per elements eníussiastes de les bones lletres, apòstols de la cultura i amants del renaixement cerverí, es portà a feliç terme la festa oficial del Llibre amb tant èxit que be val remarcar-lo per la proporció màxima que adquiré, parangonada aquesta amb el curt espai de temps amb que s'organitzà.

No mancà l'esforç personal de tothom, bon nombre de volums rebuts patentitzen la simpatía amb que el poble acollí aquesta festa, i més, molt més encara, l'afluència de persones que's congregaren a la plassa d'En Lluís Sampere freturoses de pendre part en el sorteig. Es una llàstima que no poguem dir el mateix de la molta quantitat que de la bona qualitat dels llibres que's reberen.

En aquesta festa no hi caben colors polítics i com així fou interpretat ens en felicitem i en nom de la cultura remerciém llurs esforços i cooperació a l'Excm. Ajuntament, en Domènec Puigredón, en Josep Gramunt, en Josep Pinol, en Teodor Ubach,en Ramon AIbareda i molts altres senyors que seria llarg d'anomenar. Tothom aportà ei seu gra d'arena per a donar solemnitat a. la vetllada i això ha d'ésser una viva satisfacció i un orgull pel poble de

L'acte fou amenitzat per una orquestra que desgranà amb molt acert la tocada d'unes boniques sardanes”

Cervera. Periòdic quinzenal. 7/10/1930

No fou fins el 1932 que, per primer cop a la nostra ciutat la diada de Sant Jordi coincidí amb la Festa del Llibre:

“Catalunya celebra avui la diada del llibre. Feliç acert el del nostre poble al demanar el trasllat de la festa del 7 d'Octubre al 23 d'Abril. Al llibre li escau més festejar-lo en una diada de primavera i no de tardor. Així com ella obre la natura a la vida, el llibre deu obrir-hi les nostres intelígencies. (...)” 

I continuava exposant el programa d’actes de la Diada del Llibre en les Escoles Nacionals, que tingué lloc el diumenge 24 d’abril, segurament per tal de fer-lo coinicidir amb un dia festiu. De fet, la diada tenia un marcat caràcter solidari amb l'objectiu de dotar a les Escoles d'una valuosa Biblioteca.

" Rendint tribut de cooperació i harmonia vers l'escola i de cara a l'infant, les escoles nacionals celebren diumenge proper, dia 24, la diada del llibre, sota el patronatge del Dignissim Ajuntament que s'ha fet ressò de la missió escolar i que desitjós que Cervera ritmi al concert dels pobles cultes i que segueixi pel camí del millorament, ha obtingut amb ell 1 ajuda desinteressada del Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana, «Avant», Casal Català, Palestra, diverses entitats i el poble de Cervera.

La finalitat de l'acte, és dotar a les escoles del poble d'una valuosa Biblioteca, en la que els nens i adults puguin trobar tot allò que és necessari per a omplenar les aspiracions i dalers que el mestre i el deixeble, particularment, no podria satisfer. Tanmateix també, aquesta obra altament altruista, d'amor als homes de l'esdevenidor i que tan enalteix a Cervera, serà una prova palesa de com han de caminar escola, família i poble parel·lament, per tal que l'escola rendeixi els fruits per als quals fou implantada.

La diada tindrà lloc a l'escola nacional de nens, a dos quarts d'onze del matí. Presidiran la festa les entitats citades. Faran ús de la paraula al·lusiva a l'acte, el Sr. Domènech i Sr. Amilibia, Alcalde i Secretari d'aquest Ajuntament. Professors i Professores dels dos col·legis i altres persones dignes de tot elogi. A més a més, nens i nenes per tal de solemnitzar la festa recitaran poesies i cantaran himnes i cançons escolars, acompanyats de l'excel·lent Orquestrina Quintana que executarà a més, escollides peces musicals.

Gentils damisel·les que han ofert llur col·laboració, passaran, en dit dia, a col·locar llacets amb el fi d'obtenir donatius que aniran destinats a engrossir la compra de llibres.

Pels carrers s'instal·laran aparadors de llibres exposats al públic a fi que tothom pugui aportar i col·laborar amb l'esforç escolar, intel·lectualment i econòmicament. Ensems, serà el més gran homenatge que representarà un vot de confiança del poble envers l'escola.

Cerverins! Veniu a la festa. Hi sou convidats tots! 

Treballant pels infants treballareu per vosaltres i per l'engrandíment del vostre poble. S'admeten donatius en metàlic a l'Ajuntament."

República 23/4/1932

Font: XAC Premsa

Comentaris