El #Calendari2017 @Omnium Cultural, dedicat a les #tradicions i costums populars i tradicionals dels #PaïsosCatalans




L'edició d'enguany se centra en les tradicions i costums dels Països Catalans. Si per alguna raó inimaginable no poguéssim utilitzar més els actuals mesos de l’any amb el seu nom com a referència del pas del temps, festes i celebracions servirien perfectament a aquesta finalitat. l’any català està marcat per unes fites que doten de pel sentit determinats moments. Tant és així que seria difícil, per exemple, pensar en un inici d’hivern sense Nadal, una primavera sense Sant Jordi, un estiu sense festes majors o una tardor sense Castanyada. 

Les celebracions i activitats del calendari anual ja siguin de caire lúdic, religiós, polític o una barreja de tot plegat posen color a la grisa comptabilitat dels dies. Algunes provenen de la nit dels temps –com Sant Joan- altres són més recents del que semblen -les havaneres- però en el moment en què la gent les fa seves, entren en l’imaginari col·lectiu amb títol d’igualtat. Totes són importants. 

La saviesa popular ha sabut mantenir les festes, celebracions i pràctiques a través dels decennis adaptant-les a l’esperit de cada època. D'aquesta manera, seguim fent la passejada dles Tres Tombs en un món de camions, gaudint del Carnestoltes en una societat secularitzada, o buscant bolets al bosc en el temps de les compres per Internet. Un canvi d'aquest tipus també passa amb l'11 de setembre que, sense oblidar el 1714, està mutant els darrers anys en una nova èpica orientada al futur. 

Igualtat i adaptabilitat són probablement els factors clau que expliquen la persistència d'aquestes fites en el calendari català. Sense oblidar que es tracta d'esdeveniments inlcusius als quals tothom s'hi pot sumar per gaudir de la màgia i sentir-se part integran d'una comunitat.


Informació extreta de https://www.omnium.cat/calendari

Comentaris