L’artista vilafranquina Dolors Sans, reconeguda amb el Diploma de 'Mestra Artesana'





El passat dilluns dia 4 de juliol, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, es van lliurar els diplomes de Mestres Artesans que otorga cada any la Generalitat de Catalunya. Entre els premiats hi havia l’escultora d’imatgeria festiva i popular vilafranquina Dolors Sans, que va rebre el guardó de mans del president Puigdemont.

El diploma de Mestre Artesà s’ha lliurat aquest any a 22 artesans de tot Catalunya. Aquest diploma s’atorga a aquelles persones que han fet de l'exercici d'un ofici artesà la seva professió, i que compten amb més de vint anys de trajectòria professional reconeguda, amb excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i aportacions a la seva pràctica, combinades amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el mestratge exercit.

El jurat va destacar de Dolors Sans la seva capacitat creativa i innovadora en les seves peces, tant en els aspectes de disseny com en l’ús dels materials. De tots els artesans guardonats era la única dedicada a la imatgeria festiva. L’acte va consistir en el lliurament dels premis, amb comentaris sobre cada artesà i al final el president de la Generalitat va pronunciar unes paraules en els quals va destacar la força i importància del món de l’artesania pel país, tant en l’àmbit cultural com també econòmic. D’altra banda es va comprometre a fer accions legislatives que ajudis i promocionin aquests oficis. L’acte es va cloure amb un refrigeri al Pati dels Tarongers.

La vilafranquina Dolors Sans porta 28 anys en l’ofici de fer escultures d’imatgeria festiva: dracs, gegants, capgrossos i bestiari divers. Ha incorporat el món de la mitologia gerga i romana i també mediterrània en les seves peces i ha dissenya formes innovadores gràcies al tractament especial que fa de la fibra de vidre ( reïna de polièster) en la qual treballa. Les seves figures tenen sempre un discurs, un simbolisme que n’explica el sentit i el seu disseny. Dolors Sans ha dissenyat i construït 40 dracs, 32 gegants i gegantons, 41 capgrossos i 15 elements d’imatgeria festiva originals. Si afegim les rèpliques i remodelacions fan un total de 161 elements construïts. La seva darrera peça és una gegantona per l’Hospitalet de Llobregat que és un retrat de la seva alcaldessa. A Vilafranca va dissenyar i construir el Gall Tomasot i la gallina Ballarica, l’àliga nova de la Festa Major, actualment Àliga de Sant Julià, la rèplica a escala del drac de Vilafranca per la Festa Major dels Petits i 4 capgrossos per la Festa Major ( Quique, Cutxi-Cutx, Tiburon i Jaume Rafecas.

Comentaris