'Els últims #artesans': Emili Arbonès, BASTER


Edu3.cat


Amb la desaparició del bestiar de les feines del camp, els basters han hagut d'adaptar la seva feina a altres necessitats. Emili Arbonès, un baster de Falset, mostra com es fa el seu ofici en aquest capítol d'"Els últims artesans".

Emili Arbonès va aprendre l'ofici de baster als 28 anys, ja que el seu sogre estava a punt de retirar-se i no hi havia ningú que continués la seva tasca. Conscient que es perdia tota una tradició a Falset, va lliurar-se a l'aprenentatge d'un nou ofici. Apassionat del que fa, l'Emili no ha parat fins que ha assolit un mestratge que li permet dedicar-se exclusivament a fer guarniments per a cavalls.

Per definició, el baster és l'artesà que manufacturava els guarniments i els estris necessaris per als animals que feien les feines del camp o que servien de mitjà de transport.

Com era habitual a l'edat mitjana, els artesans basters es van agrupar en un gremi. Per ingressar-hi, l'artesà havia d'acreditar anys d'aprenentatge i passar un examen rigorós. Si passava les proves, quedava admès i se li donava el títol de mestre artesà.

Avui dia, la pagesia ja no utilitza el bestiar per conrear les terres i els traginers ja no fan serveis comercials amb animals. Per aquesta raó, els basters han hagut d'adaptar el seu ofici a la demanda actual, més dirigida a l'oci.



Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Televisió de Catalunya i Karavan Films, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=55644&p_ex=artesans

Comentaris