El futur Museu Casteller de Valls ja té projecte museogràfic




La proposta presentada per l'equip liderat per Ignasi Cristià ha estat la guanyadora del concurs d'idees convocat per l'Ajuntament per a la redacció del projecte museogràfic del futur Museu Casteller de Catalunya que s'està construint a Valls.

La idea seleccionada, presentada amb el lema «Un castell en tres actes», explica el món casteller a través d'un relat expositiu dividit en introducció, nus i desenllaç, en el que vol ser un viatge de la raó a l'emoció, tot fent-ne partícip al visitant i, a la vegada, un recorregut per la història dels castells, des del vessant més descriptiu fins al més simbòlic. El projecte parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema «Força, equilibri, valor i seny».

De la proposta en destaca una espectacular instal·lació multimèdia, al final del recorregut museogràfic, que reprodueix un castell i fa sentir l'emoció i l'alegria de descarregar-lo amb l'ús d'audiovisuals immersius i sensorials. Abans però el visitant s'endinsarà al museu i també ho farà amb un primer audiovisual també de grans dimensions, en una sala que connectarà dues plantes de l'edifici i que crearà un efecte escenogràfic sorprenent per al visitant. Aquest primer acte vol simbolitzar el valor dels castellers ja que el visitant podrà experimentar en primera persona el vertigen similar al d'un enxaneta, des de la perspectiva que s'observa des d'un balcó d'una plaça durant una diada castellera.

El segon acte està dedicat al seny i l'equilibri que representen la saviesa, l'experiència i la tècnica. En aquest àmbit es presenta l'avenç del fenomen en termes de consolidació històrica, expansió, perfeccionament tècnic i el paper de la ciutat de Valls com a bressol del fet casteller. En aquest punt, cinc nodes circulars que simbolitzen en forma les pinyes dels castells van portant el visitant pel recorregut, amb panells dinàmics i visuals, creant una estructura orgànica en moviment. L'últim acte, dedicat a la força, culmina amb la instal·lació multimèdia que mostra l'explosió d'alegria i emoció, la joia i l'entusiasme quan es culmina el castell amb l'audiovisual immersiu i sensorial.

L'equip guanyador rebrà com a premi del concurs d'idees 15.000€ i se li podrà encarregar per 130.000 euros la redacció i direcció del projecte museogràfic del futur Museu Casteller.

Currículum del guanyador

Entre els projectes museogràfics realitzats per Ignasi Cristià, nascut a Cambrils, destaca el seu disseny al Museu de la Cultura del Vino Dinastia Vivanco a Briones (La Rioja, 2004), premi The Best of Wine Tourism que atorga The Wine Capitals. També sobresurten exposicions temporals com «L'Imperi Oblidat» al CaixaFòrum dedicada a l'imperi Persa amb peces procedents del British Museum, el Museu del Louvre i el Museu Nacional d'Iran (2006), o «Sibil·la: cant, mite i tradició» a la Fundació Sa Nostra de Palma de Mallorca (2008). Actualment, dirigeix la museització del conjunt monumental de la Cartoixa d'Escaladei i està redactant el projecte museològic i museogràfic per al pavelló de Sant Salvador del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a Barcelona. L'equip està format per Jordi Miras en continguts, el creatiu Iago Blasi (Laus de Plata 2012 en la categoria de documentals audiovisuals), l'il·luminador Jordi Moya i la dissenyadora gràfica Lali Almoncid.

Horaris de l'exposició

L'exposició amb les cinc propostes finalistes es podrà visitar fins el 24 de gener de dimarts a dissabte de 19h a 20:30h i els dissabtes i diumenges de 12h a 14h a la Sala Sant Roc (C/Jaume Huguet, 1). L'exposició mostra les cinc propostes finalistes, en concret les que han presentat les firmes Ámbito Cero (amb el lema Caelum), Ignasi Cristià (Un castell en tres actes), Produccions Culturals Transversal (Força, Equilibri, Valor + Seny), Julia Schulz-Dornburg&Eurecat Fundació Alira (Blat i Oli) i Varis Arquitectes (Tocant el Cel). 


Informació extreta de www.cccc.cat

Comentaris