Benvinguda al CENTRE d'ESTUDIS SEGARRENCS #CESeg




El dissabte 12 de desembre naixia, en una trobada celebrada a Sant Guim de Freixenet, el nou Centre d'Estudis Segarrencs. Es constituïen en socis fundadors una trentena de persones de diferents indrets de la Segarra: Sant Guim, Sanaüja, Guissona, Estaràs, Maldà, Mont-roig, la Tallada, Sendomí, Freixenet, Vergós, Sedó i Cervera. I a dia d'avui una vintena més de persones ja han manifestat la seva voluntat de pertànyer-hi. A l'assemblea constitutiva quedava clar que el Centre d'Estudis Segarrencs naixia amb la voluntat de potenciar i divulgar els estudis sobre tots els àmbits culturals possibles en l'àmbit territorial de la Segarra històrica: història, art, arquitectura, natura, paisatge, geografia, agronomia, ecologia, paleontologia, cultura popular, etnografia, folklore, música, ciència, tècnica, fotografia, audiovisual, gastronomia, lingüística, onomàstica i totes les altres ciències i arts possibles. Els estatuts aprovats de la nova associació indiquen que no s'organitzarà, de partida, en seccions, sinó en centres o grups d'interès, de manera que s'anirien organitzant grups de treball a mesura que els associats ho proposin.

La Segarra era una de les poques comarques de Catalunya que no disposava d'un centre d'estudis d'àmbit expressament comarcal. Sens dubte perquè d'altres entitats, com els Museus de Cervera i de Guissona, el Fòrum L'Espitllera i sobretot el CMC de Cervera, complien aquest rol. Però diversos factors, entre els quals també hi ha l'efectiva liquidació política del CMC, han precipitat la creació de la nova associació. Com assenyala el nou president en una entrevista en aquest mateix Segarra, amb CMC o sense, un centre d'estudis d'abast comarcal havia d'existir a la Segarra.

Serà important que el nou Centre d'Estudis Segarrencs sigui inclusiu, col·labori amb tothom, incloses totes les administracions públiques, i, naturalment, desenvolupi una tasca de socialització de la cultura com un element que fa més riques i lliures les persones i més cohesionada la societat. Des d'aquestes pàgines desitgem els millors auguris per al Centre d'Estudis de la Segarra i traslladem als nostres lectors la invitació a participar-hi.

Revista Segarra, núm. 229, desembre 2015


Imatge extreta de http://www.descobrir.cat/ca/galeria-imatges.php?IDG=114

Comentaris