'SOM CULTURA POPULAR', espai per les entitats i federacions de #culturapopular · @CulturaPopularBCN

 


La convocatòria, que tindrà lloc del 21 al 24 de gener de 2016 a l'edifici de la Fabra i Coats (Barcelona), s’adreça a les entitats i associacions de la cultura popular, al món acadèmic i als investigadors del patrimoni immaterial, tant de la ciutat de Barcelona com d’àmbit nacional. L’objectiu és oferir espais de trobada a disposició dels protagonistes de la cultura popular.

Per aquest motiu a partir de dijous 15 d’octubre, i fins al 22 de novembre, les entitats, associacions i federacions interessades poden inscriure’s i fer les seves aportacions sobre com volen participar en la Mostra del Patrimoni Cultural Immaterial Som Cultura Popular. Per fer-ho poden omplir la butlleta present a la web de la mostra.

La mostra s’adreça a les entitats i als practicants de la cultura popular que hi ha actualment a Barcelona, i a les federacions i confederacions d’àmbit nacional, i també als estudiosos, antropòlegs i etnògrafs d’arreu del país. L'organitzador de la trobada, l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, disposarà de diferents espais i àmbits, per tal que cada entitat, associació o federació pugui manifestar-se amb pluralitat.

Així doncs, ‘Ensenya’t’ engloba l’espai de mostra d’entitats, la mostra editorial, els mitjans de comunicació i les fires de productes festers i de joguines. La cultura popular s’ha de viure i per això a ‘Viu’ hi haurà un espai d’actuacions, una mostra gastronòmica i un torneig esportiu. Finalment l’àmbit ‘Explica’ns’ acollirà les assemblees i debats organitzats per les mateixes entitats i associacions, així com la tradiràdio_tv i una trobada de viquipedistes. Cal destacar que la Mostra també aposta per l’establiment de llaços amb investigador i etnòlegs, per aquest motiu a l’espai ‘Coneix’ hi haurà el museu nòmada, l’espai de les pantalles i la cultura popular a l’escola.

Els organitzadors de la mostra en donaran a conèixer la lletra petita el dissabte, 17 d’octubre, a les onze del matí, a la Llotja de la Fira Mediterrània de Manresa, punt de trobada natural del sector en els últims anys.

Reivindicar el Patrimoni Cultural Immaterial

Barcelona té actualment un ampli ventall d’entitats i associacions que, al voltant de la cultura popular, desenvolupen les seves activitats en els carrers i les places de la ciutat al llarg de tot el calendari anual. Són col·lectius com ara geganters, castellers, sardanistes, puntaires, dansaires de l’àmbit tradicional, festers, diables, tabalers, cantaires, etc. Tots ells conformen, gràcies a la realització de les seves respectives activitats, el que anomenem ‘Patrimoni immaterial’ de la nostra cultura i ens fan singulars com a ciutat i com a país. És per això que des de l’organització, a més de les entitats i associacions locals, es fa una crida a totes les federacions, coordinadores o agrupaments de l’àmbit de país. Totes aquestes manifestacions, amb els seus protagonistes, ompliran el recinte de la Fabra i Coats al barceloní barri de Sant Andreu, del 21 al 24 de gener.

Com a objectius secundaris de la mostra hi ha el fet de reivindicar, i també donar a conèixer iniciatives singulars en l’àmbit de la creació a partir d’elements de la cultura popular, en especial, aquelles que s’adrecen al públic escolar, infantil i familiar. Cal destacar també que la mostra del patrimoni immaterial a Barcelona: Som Cultura Popular vol donar servei a les entitats, oferint-los, entre altres, la logística necessària per a desenvolupar les seves assemblees i trobades anuals, i també un assessorament en matèria de gestió del dia a dia de les entitats.



Comentaris