Neix a @VilafrancaAj del Penedès LA FIRA DE LES FESTES MAJORS @CultPopular_CAT




Neix la Fira de les Festes Majors, un esdeveniment creat per ser la plataforma i l’aparador del seu sector professional, que aterrarà a Vilafranca del Penedès en el marc de la seva capitalitat de la Cultura Catalana.

Del 29 d’octubre a l’1 de novembre de 2015 Vilafranca del Penedès acollirà una nova aposta, com la seva pròpia Festa Major ja projecta, per viure un gran esdeveniment on s’apleguin els diferents models de Festa Major d’arreu dels Països Catalans.

La Festa Major de Vilafranca del Penedès, declarada Festa patrimonial d’interès nacional, és una de les grans festes majors de Catalunya i enguany Vilafranca del Penedès n’és la Capital de la Cultura Catalana. Els propers dies 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre se celebrarà la Fira de les Festes Majors, que constarà de tres eixos principals: àmbit científic, àmbit firal i àmbit artístic.

Les festes majors han experimentat una revifalla notable durant l’actual etapa democràtica. Al costat de l’èxit, algunes d’aquestes manifestacions han viscut problemàtiques que sovint són comunes. L’àmbit d’anàlisi de la Fira de les Festes Majors reflexiona sobre aquestes circumstàncies en què ha esclatat el conflicte. Alhora analitza l’evolució i l’emergència de nous models festius en l’àmbit català. El debat es focalitzarà en el mapa català, sense que això suposi una mirada cap a algunes de les grans celebracions de la resta de territoris de llengua catalana i també de la resta de l’Estat. S’organitzaran xerrades, taules rodones i trobades de professionals dins l’espai l’Escorxador, nucli d’organització cultural de la ciutat.

Les acreditacions es podran realitzar a través del portal: www.firafestesmajors.cat i finalitzarà el termini el 20 d’octubre. L’acreditació serà gratuïta amb inscripció prèvia i autoritzada per l’organització i inclou el programa de la Fira, la guia professional i l’accés a la programació de l’Escorxador.

Els acreditats que necessitin allotjament durant els dies de la Fira, se’ls facilitarà tota la informació i gestió necessària de l’acció hotelera de la zona.

L’àmbit firal tindrà a la Rambla Nostra Senyora, per als vilafranquins un lloc indiscutible de trobada per poder gaudir de demostracions i tallers artesanals i folklòrics. Aquell que vulgui exposar a la Fira tindrà temps fins el 15 de setembre i ho podrà fer a través del portal <www.firafestesmajors.cat>.

L’àmbit firal, durant la Fira de les Festes Majors serà l’espai destinat a artesans, luthiers, constructors, serveis i infraestructures relacionats amb la festa i l’espectacle. La Rambla Nostra Senyora de Vilafranca del Penedès es convertirà en un mercat on milers de visitants gaudiran d’aquest espai i a més es programaran diversos espectacles itinerants que transcorreran per la Rambla. També hi trobarem estands destinat al món tradicional de les festes majors i la venda i producció d’aquests productes.

Constarà d’un apartat familiar, amb atractius i tradicionals jocs infantils i una part creativa on el visitant podrà fer tallers de curta durada.

També comptarà amb l’estand principal dedicat a la Festa Major de Vilafranca del Penedès on s’hi mostraran les entranyes organitzatives i com es prepara ja l’edició del 2016, que vol ser més participativa que mai.

I en tercer lloc i no menys important, l’àmbit artístic, comptarem amb actuacions de carrer, concerts de petit format, espectacles de dansa i circ i altres sorpreses. Tots els espectacles seran gratuïts.

Paral·lelament se celebrarà la jornada COET, el Certament Obert d’Espectacles Tradicionals amb pirotècnia, durant tot el dissabte dia 31 d’octubre.

Cal destacar les diades castelleres, la Diada del Roser dissabte 31 d’octubre a les 18h30 a la rambla Sant Francesc amb els Xicots de Vilafranca i la Diada de Tots Sants a les 12h30 a la rambla Sant Francesc amb els Castellers de Vilafranca.


La web de la Fira: www.firafestesmajors.cat
La web de Vilafranca 2015 www.vilafranca2015.cat
La web de l’Ajuntament: www.vilafranca.cat

Comentaris