#Terrassa, XXX Ciutat Gegantera de Catalunya, pren el relleu a @CerveraCG2014










El passat cap de setmana del 18 al 20 de setembre, la ciutat vallesana de Terrassa va prendre el relleu a Cervera com a Ciutat Gegantera de Catalunya amb una gran festa amb prop d’un centenar de colles.

Així, per tercera vegada des de la creació de la festa -després de Matadepera 1992 i Barberà del Vallès 2000- la comarca del Vallès Occidental acollia les colles catalanes en aquesta celebració.

Els actes van començar la tarda del divendres 19. Durant els dies anteriors, una gran part de la imatgeria festiva egarenca s’havia exposat a la sala Muncunill (més d’una cinquantena de figures, entre gegants, capgrossos i peces de bestiari de les diverses colles i escoles de la ciutat), i totes aquestes figures van ser les protagonistes de la primera passejada fins a l’ajuntament, on es va dur a terme un reconeixement per als geganters històrics de la Colla de Geganters de Terrassa.

Acte seguit, els quatre gegants de la ciutat, en Robesa i na Pepona i en Ramonet i n’Estefania, van acompanyar la comitiva fins a la torre del Palau, on es va inaugurar el monument commemoratiu de Terrassa com a Ciutat Gegantera. Més endavant, i de tornada a l’Ajuntament, els diversos grups de cultura popular de la ciutat van acompanyar els gegants amb les seves actuacions conjuntes durant el pregó oficial de la festa, presentat per dos dels capgrossos egarencs més emblemàtics. 

Els actes del dissabte van començar ben d’hora, amb visites guiades pels punts d’interès i activitats infantils al parc de Sant Jordi, als peus de la imponent Masia Freixa, que va ser escenari de gran part de les activitats del dia. Ja a la tarda, i amb la presència d’una quarantena de colles que no van voler-se perdre la festa, diverses colles geganteres van oferir els seus balls als assistents a l’acte. Van començar la mostra els gegantons modernistes de la ciutat amb el seu Ball rodó. A continuació, els cavallets de Barberà del Vallès van oferir les seves coreografies a la colla amfitriona, seguits pels gegants de Matadepera, Masquefa (que van ballar el Ball nou), els gegantons Pau i Alegria de l’Agrupació (ballats per darrer cop pels Geganters de Cervera), els capgrossos de l’Agrupació i els gegants de Sabadell i Badalona. El darrer ball de la mostra va ser el Ball de l’aniversari dels gegants Treball i Cultura, ballat també per darrer cop pels Geganters de Cervera.

Acabada la mostra, una primera passejada de totes les colles assistents per la Rambla d’Ègara va cloure la tarda, que va acabar amb el sopar de germanor a les escoles Pies.

No obstant això, els gegants amfitrions encara no havien acabat les actuacions: durant la nit, els gegants de Terrassa, juntament amb altres grups de la ciutat, van participar de manera ben activa als concerts de Ciutat Gegantera, a càrrec de Doctor Prats i La Carrau.

L’endemà Terrassa va llevar-se ben d’hora amb les quatre plantades de gegants en quatre punts emblemàtics de la ciutat: l’església de sant Pere, la Cartoixa, l’Escola Industrial i el passeig del Comte d’Ègara. A l’hora indicada, les quatre passejades van arrancar i es van endinsar al parc de Vallparadís, on totes quatre van confluir per assistir als actes centrals de la diada: el traspàs del títol de Ciutat Gegantera de la colla de Cervera a la de Terrassa. A la gran carpa del parc, i davant la mirada de les més de dues-centes figures i dels centenars de geganters i espectadors presents, l’acte de traspàs, dirigit per Espartac Peran i Xavi Coral, va anar-se desenvolupant fins arribar al moment culminant de la festa: el traspàs del títol de Ciutat Gegantera i el primer ball d’en Pau i n’Alegria i d’en Treball i na Cultura a mans dels Geganters de Terrassa, ara ja sí, com a custodis de la imatgeria de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya durant tot l’any que tenen davant.

Aquí podeu veure una petita mostra de les imatges de la festa. 


Extret de www.gegants.cat 

Comentaris