La Festa Major de #Solsona 2015 fa una crida a la participació del jovent




El programa de la 362a edició de la Festa Major de Solsona (del 7 a l’11 de setembre) presenta una cinquantena d’actes tradicionals, culturals, lúdics i esportius, organitzats durant la primera quinzena de setembre per una trentena d’institucions i associacions i, la majoria, d’entrada gratuïta. Gràcies a entitats com Joventut Solsonina, el programa palesa “dinamisme i participació”. Aquest col·lectiu en especial hi aporta “el punt fresc, entusiasta, dinàmic i actiu”, a més de maldar per convertir-se en un altaveu de la festa a poblacions veïnes i en l’àmbit nacional.

El pressupost que l’Ajuntament destina a Joventut Solsonina pels actes específicament adreçats als joves ha augmentat aquest any un 20 per cent, donant resposta a una reclamació de la mateixa entitat, i se situa en 6.000 euros. En destaca el concert a càrrec d’Itaca Band, formació que es troba “en el millor moment de la seva carrera”, seguit del discjòquei OGT, el dimarts 8 a la nit a la plaça de Sant Joan; el cinquè Concurs de Músics al Carrer, el dimecres 9 a la plaça de Sant Pere a partir de les sis de la tarda, que es clourà amb l’actuació d’Amaika; i la nit de dj’s, el mateix dia a la Sala Polivalent, amb un “marcat accent solsoní”. 

Joventut Solsonina aposta perquè “la Festa Major deixi de ser considerada una festa secundària” i que la població de Solsona, però també de la resta del Solsonès i de comarques veïnes s’adonin que “és una gran festa de dia i de nit, se la sentin seva i se l’anotin a l’agenda”. Per això són del parer què “ha de tenir molt més ressò, sobretot pel que fa als actes nocturns”

Un altre objectiu de l’entitat és consolidar la plaça de Sant Joan com a espai de la festa jove. En aquest sentit, s’ha intentat resoldre les mancances detectades l’any passat i, per exemple, la regidoria de Joventut instal·larà lavabos portàtils al carrer. 

Així mateix, s’ha volgut donar “un salt qualitatiu” al Concurs de Músics de Carrer, motiu pel qual s’ha fet més atractiu el premi, l’enregistrament d’un disc EP en un estudi professional. Joventut Solsonina posa de relleu que les inscripcions es van haver de tancar en poc temps perquè “les places disponibles es van esgotar ràpidament”. 

‘Qualitat i pluralitat’ 

A banda de la programació juvenil, cal subratllar la “qualitat i pluralitat” de la Festa Major, amb les orquestres La Chatta (dia 8), Maravella (dia 9) i Metropol (dia 10); el concert solidari organitzat pel SOM a càrrec de Blaumut (dia 5); l’actuació d’havaneres amb una de les formacions de més renom de Catalunya en aquest gènere, Port Bo (dia 7), i l’estrena de l’obra Els feréstecs, de Carlo Goldoni, representada pel Grup de Teatre Lacetània i dirigida per Aleix Albareda.

Com a novetat que amplia l’oferta musical del programa, hi ha l’actuació de Manel Camp Quartet i Lídia Pujol amb l’espectacle Ressorgir 2014 (dia 12), organitzada per Fènix i l’AECC. 




Disseny dedicat al taller del Manelet 

També s’ha desvelat també un de les incògnites que més expectació generen al voltant del programa de la Festa Major, el disseny gràfic de la portada, enguany obra del solsoní Domènec Marmi. En aquest aspecte, aquesta és l’edició que més explícitament es dedica a l’artista Manel Casserras, “Manelet”, finat l’abril passat. 

Inspirat en el procés de creació dels vestits nous dels gegants, estrenats per Corpus, Domènec Marmi ha volgut posar èmfasi en el rol dels artistes de Solsona en la història de la ciutat i reflexionar sobre la figura del Manelet. La portada i cartell d’aquest any representen la mirilla de l’estola del gegant jove, construïda amb gemmes, “per reflectir l’elegància i l’antiguitat de la festa”. Aquesta icona és envoltada d’elements florals que evoquen els esbossos realitzats per l’artista. El disseny també simula la textura del domàs, un altre símbol identitari. 

Les pàgines interiors del programa presenten una exposició de fotos del procés creatiu de Casserras en el seu darrer treball, des de l’elaboració dels esbossos, fins a la realització de plantilles, la selecció de teles, puntes i pedres i, finalment, la construcció i muntatge de les robes. Marmi agraeix a la família Casserras Moreno que li hagin obert les portes del taller.

La programació es pot consultar en línia al web oficial de la celebració (www.solsonalafesta.net).


Extret de http://www.solsonalafesta.net/festamajor/noticies.html

Comentaris