Del 21 al 26 d'agost · FESTA MAJOR DE L'ARBOÇ · @DiablesdelArboc @Minyonslarboc @AjlArboc




La Festa Major de l'Arboç es celebra el quart diumenge d'agost, en honor a Sant Julià i els Sants Màrtirs. La primera referència escrita que es conserva és el programa de la Festa Major de 1876. L'estructura bàsica de la festa de la Festa Major de l’Arboç s'ha mantingut invariable al llarg de més de cent anys i segueix el model de les Festes Majors del Penedès-Camp de Tarragona, amb el seguici popular com a eix central de la festa.

El seguici festiu està compost pel ball de diables, drac Badalot, ball de diables infantil, gegants, gegantons, nans i capgrossos, ball de bastons, Garot, ball de cercolets, ball de gitanes, ball de pastorets i la colla castellera Minyons de l’Arboç, cada un amb el seu grup instrumental acompanyant.

Dissabte i diumenge es celebren cercaviles amb acompanyament d'autoritats i exhibició dels diferents grups folklòrics. Tanmateix, el dia principal de la festa és el diumenge, en què tenen lloc les matinades, l’exhibició castellera i la cercavila que encapçala la processó de Sant Julià, així com el recitat dels versots i els parlaments del ball de diables i, sobretot, l’execució de la tradicional encesa conjunta del ball de diables anomenada la Carretillada.

Mereixen una menció especial com a elements festius patrimonials d’interès nacional el ball de diables i carretillada, el ball de bastons, els gegants i l'exhibició castellera, amb les seves particularitats i músiques.




Text extret de https://ca.wikipedia.org/wiki/Festa_Major_de_l'Arbo%C3%A7

Documentació extreta de http://www.arbocenc.org

Comentaris