CORNAMUSAM 2015 d'Olot, del 19 al 21 de juny




Un any més Olot acull el Festival Cornamusam, i ja és la 24a edició! Aquest veterà festival organitzat per l’Associació de Cultura Popular de La Garrotxa El Til·ler, amb el suport de l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya, escalfa motors amb una programació renovada i amb algunes novetats.

Després de tantes edicions enguany s’ha decidit introduir algunes novetats per tal de renovar el festival, però sense perdre l’esquema bàsic del seu programa ni renunciar a aquells actes singulars que formen part de la idiosincràcia del Cornamusam, com són la Tocada d’Inici o els balls de la Cabreta del Cornamusam. Aquest any també hi ha canvi de dates es trasllada el Cornamusam al tercer cap de setmana de juny (19, 20 i 21 de juny). Les darreres edicions s’havia celebrat el Cornamusam el primer cap de setmana de juliol.

Es crea la figura del coordinador

La primera novetat ha estat la creació de la figura del Coordinador del Cornamusam, que juntament amb els membres de l’associació El Til·ler, ha dissenyat i elaborat la programació d’enguany. Amb la intenció de consolidar el festival dins el calendari garrotxí, gironí i català, s’ha cregut convenient buscar una persona externa per tal de donar un nou impuls al festival. Pol Ducable, músic i etnomusicòleg mataroní, ha estat l’escollit per ocupar aquest càrrec i encetar aquesta nova etapa del Cornamusam.

Recuperació del Premi Ratafia Russet i dels tallers

En aquest XXIVè Cornamusam també s’ha decidit recuperar el Premi Ratafia Russet, un concurs de composició per a sac de gemecs que s’havia organitzat en altres edicions i que ara es pretén revitalitzar amb la inestimable complicitat de l’empresa olotina Ratafia Russet. Enguany s’han rebut una quinzena d’obres d’un alt nivell musical i durant el festival se n’interpretaran 5; un jurat otorgarà 3 premis d’entre les obres finalistes en un acte el dissabte al migdia a la Plaça del Teatre.

També aquest any es recuperen els tallers i màster classes amb la idea que esdevinguin part indissociable del festival. El Cornamusam va néixer amb una vessant pedagògica i de divulgació del sac de gemecs i aquest 2015 es vol donar un nou impuls a aquesta faceta oblidada del festival a través de dos tallers amb els dos grups internacionals que enguany visiten Olot. D’una banda es farà un taller de danses occitanes amb Matta&Rouch trio i de l’altra es farà una màster classe amb el cornamusaire iranià Saeid Shanbehzadeh.

Olot a sac! Més sacaires i més participació

El festival també vol atreure més públic especialitzat. Al ser un festival dedicat a la cornamusa, al sac de gemecs, els sonadors d’aquest instrument són el públic que cal fidelitzar més. La recuperació de la màster classe és una de les accions en aquest sentit. L’altra és la creació de dos espais en la programació del festival perquè sacaires d’arreu puguin tocar el seu instrument i mostrar així les seves habilitats a la resta de col·legues i públic en general.

D’una banda s’ha creat un Escenari Obert, un espai perquè lliurement els sacaires puguin esbargir-se mentre el jurat del Premi Ratafia Russet delibera. De l’altra, aquest mostra de sacaires es trasllada a la tarda pels carrers del centre d’Olot, on faran partícep a la ciutat de l’ambient cornamusaire que es viu aquell cap de setmana. La participació en alguna d’aquestes activitats tindrà la recompensa d’un àpat i la gratuïtat en els tallers i entrada al concert (en funció de quin acte es participi)

Novetats en la imatge del Cornamusam

El Cornamusam també presenta un canvi de ‘look’, un canvi estètic amb una nova web i un logo renovat, i una innovadora proposta de cartell. Una feina realitzada entre dos estudis de disseny gràfic, Família Pomodoro i Estudi Lluís Torres.

Més presència del Cornamusam a Olot

El Cornamusam en aquesta nova etapa també pretén tenir més presència a la ciutat al llarg de l’any i col·laborar amb entitats locals. De moment aquestes intencions ja s’han concretat amb una col·laboració amb l’associació de ball folk OFOLK, que ha assessorat el festival pel que fa als grups de ball i als tallers de dansa.

Per a més informació: http://cornamusam.org/

Comentaris