El Talladell obre la sala de lectura que custodia l’arxiu bibliogràfic personal de l’escriptor Josep Maria Madern




El Talladell, poble del terme de Tàrrega constituït en EMD, ha posat en servei la Sala de Lectura Madern Minguell, on s'ha dipositat l’arxiu bibliogràfic personal de l’escriptor cerverí Josep Maria Madern i Sostres (Cervera 1926 – Barcelona 2012). L’acte, celebrat el diumenge 26 d’abril, comptà amb la presència de la vídua de Madern, Pilar Minguell, qui l’any passat formalitzà la cessió del fons a l’Ajuntament de Tàrrega. D’aquesta forma s’ha donat compliment a la voluntat de l’escriptor, el qual tenia un profund lligam amb El Talladell, segona residència del matrimoni des de l’any 1972. A més, la família de Minguell és originària del Talladell, on conserven la casa pairal. La Sala de Lectura Madern Minguell s’ubica a l’altell de l’Espai Molí, el local polivalent del Talladell. 

El fons de Madern consta de més d’un miler de llibres de diversos autors i gèneres, sumant 30 metres lineals de prestatgeria. Són obres escrites en català, castellà i francès. L’habilitació de la sala ha tingut un cost de 13.000 euros sufragats per mecenes del poble, l’Ajuntament de Tàrrega i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Per la seva part, la Biblioteca de Tàrrega catalogarà tot aquest patrimoni bibliogràfic per incorporar-lo a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya. La Sala de Lectura Madern Minguell s’obrirà tant als investigadors de l’obra de l’escriptor segarrenc com a usuaris en general que vulguin disposar d’un lloc d’estudi i lectura. 

A l’obertura de la sala assistiren l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el president de l’EMD, Miquel Albareda, els quals expressaren l’agraïment per la cessió d’aquest “significatiu fons literari i documental”. En el decurs del mateix acte, ple d’emotivitat, l’escriptor Xavier Garcia glossà la figura i l’obra de Madern a la vegada que avançà part del contingut de l’exposició retrospectiva que Tàrrega li dedicarà del 12 al 31 de maig a la Sala Marsà. Josep Maria Madern publicà una vintena de llibres en català a partir dels anys 80, que abasten el conte, la novel·la, l’aforisme i el teatre. 


Extret de  http://www.radiotarrega.cat/Noticia_detall_1/_WbG8NZvDIQSz5ZCWLd7Aalj-AIgRUMkg1tCbgxZ9POD5qpqEEDOwUUhNEXZZtd46

Comentaris