Dolors Sans dissenya i construeix tres gegants i un drac mitològics per a l’Hospitalet de Llobregat
El passat dissabte 25 d’abril es va estrenar a l’Hospitalet de Llobregat la darrera creació de l’escultora vilafranquina Dolors Sans. Es tracta d’un conjunt format per personatges mitològics grecs: 3 gegants que representen Zeus, Posidó i Hades i un drac que representa a Pegàs. L’acte va tenir lloc dins del Fabulari de les Festes de Primavera de l’Hospitalet. La iniciativa de creació del conjunt és de l’associació el Drac d’Or i forma part d’una nova festa anomenada ”La batalla dels déus” que tracta sobre les lluites i els elements mitològics de la creació de l’Olimp.
Els gegants Zeus, Hades i Posidó
El gegant Zeus és majestàtic, vestit amb una túnica grega noble i amb un pentinat clàssic grec amb una gran barba, com s’acostuma a representar i reforçar la idea que és el pare dels altres déus. Porta a una mà dos llamps amenaçadors i a l’altre un bàcul amb una àliga al capdamunt. Aquesta imatge és força habitual en estàtues i representacions de ceràmiques clàssiques
El gegant Hades és el déu de l’infern o inframón. Porta un casc que el fa invisible inspirat en un casc de bronze clàssic grec. A la punta del casc hi ha la cara dels 3 gossos del Cancerber, en referència a la figura mitològica que guarda l’infern. La part del pit i de l’esquena del cos es veu l’estructurà òssia del déu, en referència a l’esquelet i la mort. A la mà esquerra porta la barca de Caront i a la dreta tres monedes. Fa referència a que en la cultura grega els morts havien de pagar tres monedes a l barquer Caront per tal de que els portés a l’infern. El vestuari del déu és una túnica clàssica grega pròpia dels homes lliures.
El gegant Posidó és el déu dels mars. A la mà esquerra porta el trident propi del personatge. A la mà dreta porta un animal marí, en aquest cas una anguila que queda entortolligada al braç. Del coll li penja un medalló amb la imatge d’una Medusa que es va trobar en unes excavacions a l’Hospitalet. Al cap s’hi veu les antenes i pinces d’una llagosta, seguint una representació amb aquests elements que es troba en ceràmiques i mosaics clàssics. Una roba que recorda les onades del mar li cau per l’espatlla i sobre la túnica porta una xarxa que reforça l’element marí.
El drac Pegàs
El drac és Pegàs, un cavall alat que va néixer del coll de la Medusa,. És protagonista de diverses històries i llegendes amb el cavaller Bel·lerofont i al final va convertir-se en el cavall on anava Zeus. Es representa habitualment com un cavall amb ales. L’estructura del drac vol donar una sensació dinàmica d’animal volador i amb geni. La forma segueix l’esquema dels cavalls i mulasses tradicionals de la cultura catalana.
El disseny
El disseny de Dolors Sans en aquests tres gegants i drac recorda al barroc, amb formes amb molt de moviment i dinamisme. La imatge més habitual que es té dels déus grecs prové precisament de les estàtues barroques que es poden trobar a Roma o als jardins de Versalles. Al mateix temps ha permès un disseny més imaginatiu i fantàstic, fugint del naturalisme estricte.
Els gegants tenen entre 3,65 i 4 metres d’alçada i un pes entre 35 i 45 Kg. El drac Pegàs té una llarga de 4 metres i una alçada de 3,40 mts. És per a dos portadors amb un pes de 40 kg i disposa de 14 punts de foc. És el primer cop que es representa aquests personatges mitològics dins de la imatgeria popular catalana.
La festa del Fabulari ja té una tradició a l’Hospitalet i en aquesta edició van participar-hi 28 elements festius entre dracs i gegants, tant de la ciutat com d’altres indrets.
Informació facilitada per Dolors Sans, dolors@dolorssans.com
Comentaris