10a Trobades de Música Mediterrània · 1, 2 i 3 de maig, Torroella de Montgrí




El Museu de la Mediterrània presenta les X Trobades de Música Mediterrània que tindran lloc els dies 1, 2 i 3 de maig de 2015 a Torroella de Montgrí. Aquestes Trobades de Música Mediterrània faran un viatge increïble fins a un dels territoris més rics en músiques populars i tindran com a grans protagonistes les músiques rurals dels «Balcans centrals». Pocs llocs al món presenten una riquesa de tradicions tant gran com aquest territori, enclau de cruïlles i punt d’encontre de grans civilitzacions. Punt de trobada del món mediterrani, otomans, bizantins, austríacs, eslaus. 

Les Trobades de Música Mediterrània són un esdeveniment singular, únic al món mediterrani i que continua tenint l’objectiu de promoure la cultura d’arrel del nostre país i afavorir un diàleg de Catalunya cap a les cultures mediterrànies a partir dels sons, les músiques i els balls d’arrel d’una cultura convidada. 

Els Balcans són un espai amb una gran complexitat cultural, un mosaic d'ètnies, llengües i creences, una riquesa que es mostra en les seves músiques i que el proper maig es podrà escoltar, viure, gaudir a les Trobades de Música de Torroella de Montgrí. 

El Cor dels Balcans 

Les desenes Trobades de Música Mediterrània faran un viatge fins al cor dels Balcans. Les veus, els balls i les músiques d’aquesta zona muntanyosa, reclosa i de vegades hostil protagonitzarà l’edició d’enguany d’aquest encontre al Museu de la Mediterrània. De tot el ventall de propostes possibles que s’obren quan es parla dels Balcans, el protagonisme el tindran les músiques rurals dels «Balcans centrals».

Els Balcans són un espai amb una gran complexitat cultural, un mosaic d'ètnies, llengües i creences. Pocs llocs del món presenten una riquesa de tradicions tan gran, amb substrats tan potents i amb un passat tant viu als nostres dies. Enguany l’enfoc geogràfic és forçosament més obert que en altres ocasions, ens movem en un espai difús que abastaria els actuals estats de Sèrbia, Montenegro, Kosovo, Bòsnia - Hercegovina i Croàcia. 

En aquesta X edició de les Trobades els límits musicals no coincideixen amb les delimitacions de les fronteres ni de les regions, i a més, dins de cadascuna es poden trobar múltiples tradicions musicals. En definitiva, parlarem, aprendrem i viurem les músiques rurals dels «Balcans centrals»

Són diversos els elements protagonistes de la música dels Balcans centrals. Ens trobem amb cançons en diferents idiomes, escales tonals i ritmes, una profusió de ritmes asimètrics i gran presència de danses circulars molt habituals en els diferents esdeveniments socials (en destaca el kolo). També és de destacar la gran diversitat en el nombre d’instruments que toquen entre d’altres la gusla, la frula, la gaida, la tamburiza, el sargija, el tupan, etc. 

Trobades de Música Mediterrània 

Un any més les Trobades de Música Mediterrània tenen la intenció d’esdevenir un esdeveniment singular, únic al món mediterrani i que continua tenint l’objectiu de promoure la cultura d’arrel del nostre país i afavorir un diàleg de Catalunya cap a les cultures mediterrànies a partir dels sons, les músiques i els balls d’arrel d’una cultura convidada. 

Les Trobades de Música Mediterrània aconsegueixen posar en comú diferents experiències musicals, d'arrel tradicional, presents avui a l'espai cultural mediterrani. Són un punt d'encontre de formació musical únic a Catalunya i a la Mediterrània que permet la descoberta i el coneixement de la diversitat de la música del Mare Nostrum a partir de tallers, concerts, audicions i conferències, del territori convidat. 

Aquesta és una iniciativa pionera amb l’afany de promoure reflexions, diàlegs, llaços, intercanvis i en definitiva posicionar Catalunya, un país amb una identitat pròpia, a la Mediterrània i al món. 

Per a més informació: http://www.trobadesdemusica.cat/

Comentaris