L'Ajuntament de Solsona demana al ministre de l'Interior que es retracti sobre el Carnaval o dimiteixi

 
 
 
L’Ajuntament de Solsona ha aprovat per unanimitat una moció en defensa del Carnaval i l’honorabilitat de la ciutat que demana al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que es retracti de les acusacions formulades davant dels mitjans sobre la festa solsonina, que va qualificar d’“infàmia”, a més d’atribuir a l’alcalde unes declaracions que no havia pronunciat. En cas que no ho faci, el Ple insta el ministre a dimitir.  
 
Un mes després de l’esclat de la polèmica per l’escenificació televisada de l’arribada del Rei Carnestoltes, el darrer Ple ordinari del mandat al consistori solsoní va donar llum verd ahir a una moció consensuada per tots els grups municipals que denuncia la manipulació interessada que es va fer del cas per part de sectors unionistes. 
 
Per primera vegada, l’Ajuntament demana la dimissió d’un alt càrrec de l’Estat. L’alcalde, David Rodríguez, retreu al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que emetés una opinió pública sobre els fets sense haver contrastat la informació amb els responsables polítics de la ciutat, i que donés per vàlid el fals cartell del Carnaval que convidava a matar espanyols. 
 
Tot i que Rodríguez va intentar posar-se en contacte amb la presidenta del PP de Lleida abans el partit no emprengués accions, els responsables populars “van preferir tirar pel dret”, segons denuncia el batlle. D’aquí que David Rodríguez insinuï que “la voluntat real de tot això no té res a veure ni amb el Carnaval ni amb Solsona, sinó amb l’interès d’utilitzar l’afer com una estratègia política per desacreditar l’independentisme”.  
 
D’altra banda, el Ple ha acordat també en aquesta moció instar al sindicat Manos Limpias i Societat Civil Catalana que retirin les seves acusacions envers la ciutat i la festa per reparar l’honorabilitat del municipi. Ambdues entitats van presentar sengles denúncies. 
 
El mateix text aprovat ahir denuncia la “manipulació interessada” que es va fer de la paròdia de l’arribada del Rei Carnestoltes per part de diversos mitjans de comunicació espanyols, especialment del diari La Razón  i el canal de televisió 13TV, entre d’altres. Per això se’ls demana que també es facin ressò del resultat de la investigació policial i judicial sobre l’autoria del fals cartell quan es tanqui el cas. 

Arribar al fons de la qüestió 

Igualment, es reclama als tribunals que arribin al fons de la qüestió i que adoptin les mesures corresponents contra l’autor del cartell de missatge condemnable, del qual es van desvincular tant l’Associació de Festes com el propi Ajuntament des de bon principi. En aquest sentit, el consistori s’ha personat en la causa oberta.  
 
El grup municipal de CiU comparteix plenament el contingut de la moció, ja que va decidir que calia defensar el Carnaval en el moment que “va patir l’agressió totalment desproporcionada dels mitjans de comunicació i fins i tot del ministre”, tal com destaca el seu portaveu, David Manzano. A més, “l’honorabilitat de la ciutat havia quedat tocada”
 
Amb tot, en la sessió plenària Manzano va fer palès el malestar de la seva formació per la manera com es va gestionar internament aquesta moció, ja que tot i que feia tres setmanes que se’n parlava, “s’ha volgut consensuar políticament a corre-cuita” els últims dies, sense que hi hagi hagut suficient temps per debatre-la entre tots els regidors. CiU és del parer que l’executiu actua més de cara al ressò que en puguin fer els mitjans de comunicació.   
 
Per a la regidora socialista, Encarna Tarifa, “tota la ciutat ha de fer pinya al voltant d’aquest assumpte”. Tarifa va manifestar en el Ple la “indignació de la gent del PSC pel fet que a les xarxes socials i en alguns mitjans persones xenòfobes hagin abocat barbaritats sobre el Carnaval”. Per això la regidora considera prioritari que s’arribi al final de la investigació sobre l’autoria del polèmic cartell.



Comentaris