El Departament de Cultura constitueix el Consell de l'Associacionisme Cultural




El Consell de l’Associacionisme Cultural, el màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura pel que fa a la cultura popular, dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural, va celebrar el passat dissabte 21 de febrer la seva sessió de constitució formal, en un acte que va estar presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

A la reunió, celebrada  a l’Ateneu Barcelonès, hi va assistir un representant de cada una de les les associacions, federacions i confederacions de caràcter nacional que pertanyen a l’àmbit de la cultura popular i tradicional, la dinamització sociocultural i l'associacionisme cultural de Catalunya. Durant la reunió de constitució, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar que l'associacionisme cultural "té un caràcter qualitatiu vinculat a la configuració de la identitat, del sentit de pertanyença, de la cohesió social del país" i va posar de relleu "la seva voluntat de sumar i construir un país des de la cooperació". Per a Mascarell, les associacions culturals "representen un element fonamental per a la configuració del país, són un clar element d'universalització per a la cultura catalana i per al seu patrimoni, i tenen una voluntat permanent de treball cooperatiu". En aquest sentit, va dir, "Richard Sennet diu que en el món actual és bàsic el treball cooperatiu. Sempre penso que l'associacionisme cultural fa anys que ho sap i ho practica". Per tot això, el conseller de Cultura va voler expressar "el meu agraïment a les associacions per contribuir a construir una societat més culta". 

En el marc d’aquesta sessió constituent, el Departament de Cultura va presentar una nova eina de gestió on line per facilitar a les entitats poder complir amb les imposicions tributàries a què les obliga la reforma fiscal aprovada pel Ministeri d’Hisenda, després de les diferents sessions informatives sobre aquesta legislació que el Departament ha fet a diferents localitats catalanes al llarg dels darrers mesos.

El Govern va aprovar la creació del Consell de l’Associacionisme Cultural el passat novembre per tal de donar veu a tots i cada un dels 32 sectors de la cultura popular i l’associacionisme que hi estan integrats:
 
Àmbit de la festa i l'artesania: 
1. Associació Catalana de Puntaires.
2. Federació Catalana d'Entitats Catifaires.
3. Federació Catalana de Pessebristes.
4. Federació Catalana dels Tres Tombs.

Àmbit de l'ateneisme cultural: 
1. Associació Cultural XarxAteneu.
2. Federació d'Ateneus de Catalunya.

Àmbit dels castellers i falcons: 
1. Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
2. Federació de Colles de Falcons de Catalunya.

Àmbit dels centres d'estudis: 
1. Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.
2. Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Àmbit del cant coral: 
1. Corals Joves de Catalunya.
2. Federació Catalana d'Entitats Corals.
3. Federació Catalana de Pueri Cantores.
4. Federació de Cors de Clavé.
5. Moviment Coral Català.
6. Federació Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.

Àmbit de la música: 
1. Federació Catalana de Societats Musicals.

Àmbit de la dansa: 
1. Associació Agrupament d'Esbarts Dansaires.
2. Associació Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.
3. Confederació Sardanista de Catalunya.
4. Associació Obra del Ballet Popular.
5. Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.
6. Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès.

Àmbit dels diables, bestiari i trabucaires: 
1. Associació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.
2. Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.
3. Bestiari, Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Àmbit dels gegants i nans: 
1. Associació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Àmbit del teatre: 
1. Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya.
2. Coordinadora de Pastorets de Catalunya.
3. Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

Àmbit del cinema i la fotografia: 
1. Federació Catalana de Cineclubs.
2. Federació Catalana de Fotografia.

El consell pren el relleu de l’antic Consell de la Cultura Popular i Tradicional, que, a banda dels representants del Departament de Cultura, estava format per 14 experts. Amb la nova composició, ara més extensa, el nou Departament de Cultura té la voluntat d’aplegar en l'òrgan consultiu els representants de totes les vessants de l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana. D’aquesta manera es vol que les diferents associacions, federacions i confederacions hi tinguin veu directa.   


El nou Consell elaborarà estudis, informes i dictàmens sobre els seus àmbits, dins la seva tasca de prestar assessorament tècnic al Departament pel que fa al foment i la protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural. També podrà donar suport i col·laborar amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts en l'elaboració dels informes, estudis i dictàmens que hagi d'emetre aquesta entitat i que afectin l'àmbit de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural i, especialment, en l'informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts de Catalunya.

El Consell de l’Associacionisme Cultural està presidit pel director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura.



Comentaris