4 de febrer · DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER




El càncer és un conjunt de malalties que es caracteritzen pel creixement i disseminació anòmala de cèl·lules com a conseqüència de l’acumulació de l’ADN de múltiples lesions genètiques, siguin aquestes per herència o adquirides en els gens que prenen part en els processos de proliferació, diferenciació i mort cel·lular.

És a dir, les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer, i alhora en van creant de noves, de manera que el cos disposa d’un excés de cèl·lules que no necessita. Aquestes cèl·lules poden formar una massa o un teixit que es denomina tumor.

Els tumors benignes són aquells de creixement lent que no envaeixen altres parts del cos, generalment es poden treure i no solen tornar a aparèixer.

Els tumors malignes tenen cèl·lules que envaeixen els teixits veïns, entren als vasos sanguinis i es poden disseminar per altres parts del cos, procés que s’anomena metàstasi.




'No serà fàcil' (TV3): la Mort.
La Dolors té càncer. Els metges li han donat una esperança de vida de pocs mesos. Davant d'aquesta situació ella ha decidit "tranquil·litzar-se i organitzar-se", anar dues passes per davant de la mort.


El dia 4 de febrer va ser instaurat l’any 2000 com a Dia Mundial del Càncer amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia .


Per a més informació: http://www.juntscontraelcancer.cat/

Comentaris