LA RUTA DEL CISTER




La Ruta del Cister és una expressió que identifica un territori concret format per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i els seus 65 municipis. El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cada una d’aquestes comarques té un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. A partir de l’enllaç dels tres monestirs, el visitant pot descobrir un territori ric en cultura, patrimoni, natura, vins i caves, festes i tradicions, artesania...

El pol d’unió més important de les tres comarques són els tres monestirs. Poblet és el monestir més gran de La Ruta del Cister i dels dos masculins és l’únic que conserva la comunitat de monjos. És el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa. L’any 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Santes Creus és el que reprodueix amb més fi delitat el pla bernardí de construcció. Actualment és l’únic monestir de La Ruta que no té vida monàstica, fet que permet al visitant endinsar-se per cadascun dels racons d’aquest esplèndid cenobi. Vallbona de les Monges és l’únic cenobi cistercenc femení de La Ruta i el més important de Catalunya. Edifici de bellesa singular que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant més de 850 anys.

La Ruta del Cister presenta un patrimoni històric i cultural de gran valor: esglésies, castells en diversos estats de conservació i altres edificis i monuments d’interès. El visitant pot recórrer el territori i enriquir-se de coneixements històrics i culturals relacionats amb les tres comarques. 

Els museus, col·leccions i espais visitables del territori permeten endinsar-nos en la història de la comarca des dels seus orígens fi ns a la actualitat. L’oferta variada d’espais permet conèixer l’important patrimoni que ens envolta.

El territori de La Ruta del Cister engloba sis denominacions d’origen (DO Tarragona, DO Costers del Segre, DO Penedès, DO Catalunya, DO Conca de Barberà i DO Cava) on els seus cellers elaboren dels millors vins i caves del territori català. En la majoria d’aquests cellers, el visitant pot fer tast dels vins elaborats i visita guiada per les instal·lacions.

A cada una de les tres comarques el visitant pot degustar productes típics de qualitat: IGP Calçot de Valls, productes “Fet a l’Alt Camp”, enxanetes i petonets de Valls, cubanos i galetes bandoleres d’Alcover; els carquinyolis de l’Espluga de Francolí, els merlets de Montblanc, castanyes de Vilanova de Prades, alls de Belltall; IGP torró d’Agramunt, les albades de Tàrrega, fruita dolça, oli d’oliva DOP Les Garrigues i DOP Siurana, fruits secs, coques de recapte, orelletes, formatges artesans, cerveses artesanals,...

A La Ruta del Cister el visitant trobarà diferents tipus d’allotjament segons la seva preferència: cases de turisme rural, hotels, hostals, fondes, apartaments turístics, càmpings, albergs, cases de colònies... Als restaurants de cada comarca, podrà assaborir els diferents plats típics de cada temporada.

La Ruta del Cister presenta una diversitat singular paisatgística i natural diferenciada per les tres comarques amb petits espais protegits de gran interès. Un territori encisador que cal descobrir. També ofereix una àmplia oferta d’activitats de natura i senders senyalitzats a cada comarca, que recorren alguns dels seus paratges més fascinants. Destacar el pas del Camí de Sant Jaume català que travessa les tres comarques.

El GR175 a La Ruta del Cister, està integrat dins l’extensa xarxa de senders abalisats d’Europa i és l’únic sender que enllaça els tres monestirs. El GR175 és molt més que un sender: és el vincle d’unió entre els tres monestirs del cister més rellevants de Catalunya, el fi l conductor per la història dels seus pobles, l’aproximació a unes terres modelades per l’home en alguns indrets i a una natura salvatge entre d’altres, el tast d’una gastronomia autèntica arrelada a la terra i el contacte amb la gent que hi viu i que estima aquests paisatges. 




La Festa de la Calçotada (Valls), la Setmana Medieval (Montblanc), la Fira del Teatre (Tàrrega), i moltes altres festes de diferents municipis del territori, criden l’atenció i atrauen a molts visitants. Durant tot l’any el visitant pot participar en totes aquestes festes per conèixer millor les tradicions i la història del nostre passat.

Els artesans també deixen la seva empremta al territori Cister. Mitjançant la ceràmica, el vidre, l’alabastre, el ferro, la fusta, la plata, la seda, etc, creen objectes de gran interès artístic. Els municipis de Sarral i Verdú són declarats Zona d’Interès Artesanal, gràcies a l’alabastre i la ceràmica. 

Per a més informació: http://www.larutadelcister.info/


Extret de http://turisme.urgell.cat/files/2014/07/MAPA13-RUTA-CISTER-1.pdf

Comentaris