Llibres: 'CALENDARI TRADICIONAL DE LES COMARQUES DE LLEIDA', de Joan Bellmunt i Figueras




Joan Bellmunt és un gran coneixedor de la cultura popular de les comarques de Lleida. La seva gran saviesa popular ha estat adquirida a base de recórrer durant 23 anys tot el territori ponentí i d'haver parlat en els seus trajectes amb milers de persones sobre les històries, les anècdotes i els costums propis de cada poble. El seu esforç i la seva dedicació per esbrinar i aprofundir les arrels culturals de cada indret l'han portat a escriure diverses publicacions, totes amb una gran riquesa popular.

Amb el Calendari tradicional de les comarques de Lleida, l'escriptor ponentí torna a mostrar les seves habilitats relatant-nos amb soltesa i agilitat el costumari de la terra que l'ha vist néixer. Aquest volum és una edició única en el panorama literari lleidatà que ens explica la necessitat de l'home de controlar el temps i com aquesta preocupació ha tingut la seva repercussió en les tradicions populars de cada poble. Amb ressenyes de l'origen dels mesos i amb un ampli repertori del refranyer popular sobre el temps, Joan Bellmunt ens endinsa en els costums més ancestrals del territori lleidatà de caire religiós, gastronòmic, cultural i festiu. El calendari repassa tots els dies de l'any amb l'associació de festes i històries que s'hi relacionen.

El seu contacte directe amb la gent i la terra ha donat lloc a la monumental sèrie "Fets, costums i llegendes", un recull de 32 volums on es troben totes les històries hagudes i per haver de la tradició popular lleidatana.

La trajectòria de Bellmunt ha estat distingida amb diversos premis i reconeixements al llarg dels anys. Entre d'altres, destaca la preuada Creu de Sant Jordi que va rebre l'any 2001.


Fitxa bibliogràfica
  • Títol: Calendari tradicional de les comarques de Lleida
  • Autor: Joan Bellmunt i Figueras
  • ISBN: 84-7935-931-5
  • Pàgines: 614
  • Edita: Pagès Editors
  • Any primera edició: juliol de 2002
  • Enquadernació: Tapa dura
  • Preu: 30 €


Text extret de http://www.lleidatur.com/Portals/2/Publicacions/pdf/rev/25/6.pdf

Comentaris