L'Home dels Nassos




L'Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l'any. Només se'l pot veure, però, 31 de desembre. Al fer-se visible només el darrer dia de l'any, el personatge mitològic té, com tots els humans, un sol nas, i per tant, pot ser qualsevol persona.

A Camprodon, tanmateix, n'hi ha un de ben especial que surt amb cercavila pels carrers de la vila. És una manera popular d'acomiadar l'any amb la mainada, alguns dels quals no dubten en posar-se un nas de plàstic ben gros.

L'origen de la tradició

Segons el folklorista català Joan Amades, l'Home dels Nassos representa l'esperit de la vegetació. Creia que l'Home dels Nassos era una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos; una espècie d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit de la vegetació. Amades afegia que a l'altra vessant del Pirineu es deia que l'Home dels Nassos vivia dins la soca d'un arbre i que el darrer dia de l'any sortia del seu amagatall i es vestia amb fulles de quatre colors diferents i d'una dotzena d'arbres, llest per iniciar el camí des d'Occitània fins a Catalunya. També argumentava que tradicionalment era molt comú la representació de l'any com un arbre.


Extret de http://vimeo.com/83835991

Comentaris