Els Pastorets de Molins de Rei fan 120 anys

 


La sala d’exposicions de Ca n’Ametller acull fins al dia 9 de gener de 2015 l’exposició “120 anys dels Pastorets d’en Pitarra a Molins de Rei”.

L’exposició compta amb diferents apartats: el principal, a l’espai central: un pati de butaques i un set que serveix de photocall, on qui vulgui podrà fotografiar-se fent de Garrofa o de Pallanga. Una de les sales dedica un espai a en Frederic Soler i Hubert, pseudònim de Pitarra, autor de “El bressol de Jesús”, el text dels Pastorets. El 2015 coincideix també amb el 120 anys de la mort del dramaturg, poeta i empresari teatral.

Els Pastorets de Molins de Rei són dels pocs que compten amb música en directe. La música dels de la nostra vila són de Miquel Blanch i Roig. Així, aquesta exposició també compta amb una sala dedicada al mestre Blanch, que tot i que era veí de Castellbisbal va mantenir una forta vinculació amb Molins de Rei.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 18 a 20 h, i els diumenges, d’11 a 14 h. En el marc de l’exposició també es podran adquirir les entrades per les diferents representacions d’enguany dels Pastorets, que seran els dies 26 i 28 de desembre i 3, 4, 10 i 11 de gener, totes a les 18 h i en el teatre de la Joventut Catòlica – La Peni.

El documental dels 120 anys

Els Pastorets de Molins de Rei s'interpreten a Molins de Rei (Baix Llobregat) des de 1879, si bé es desconeix la versió de les primeres obres. A través de documents i programes posteriors, es calcula el 1895, any de la mort de Pitarra, com l’inici de les representacions de la seva obra “El Bressol de Jesús  o En Garrofa i en Pallanga” a Molins de Rei. Aquesta obra, estrenada al teatre Romea de Barcelona el 1891, només s'interpreta actualment a tres poblacions de Catalunya: Berga, Sant Quirze de Besora i Molins de Rei.

Els primers programes originals que es conserven a Molins de Rei són de 1919. Aprofitant que enguany es celebren els 120 anys de la primera escenificació d'Els Pastorets, es vol fer un documental d’uns 45 minuts amb entrevistes a persones que han estat i estan relacionades, i tot per donar a conèixer diferents visions i experiències d’aquesta obra de teatre centenària a la nostra vila.

Se li donarà un cert contingut històric, però sobretot un aire fresc i informal a través d’anècdotes i vivències personals relacionades amb Els Pastorets i la vila, combinant així les diferents entrevistes amb imatges antigues i altres de la temporada 2014 / 2015. És un projecte històric, documental, vivencial i transversal, ja que volem parlar del passat, del present i el seu futur.






Imatge de Miquel Monfort, extreta de http://www.viumolinsderei.com/2014/12/09/els-pastorets-celebren-el-120e-aniversari-amb-un-documental/

Informació extreta de http://www.molinsderei.cat/actualitat/noticies/els-pastorets-de-molins-de-rei-fan-120-anys

Comentaris