Els diables han de ser intel·ligents




La sàtira ha de perdurar, però els diables que fan versos han des ser intel·ligents i actuar amb perspicàcia, mostrar-se generosos amb el feble i implacable amb el poderós i fugir dels personalismes, per evitar que la burla festiva esdevingui un insult. O aquesta és la conclusió a la que arribaren, el passat dissabte 18 d'octubre, els tres ponents de la jornada Sàtira Satànica organitzada per la Colla Vella del Ball de Diables de Sitges

Raimon Gusi, regidor de Cultura de Vilafranca del Penedès, Jordi Bertran, gestor cultural i l’advocada Maria Carmen Sánchez no dubtaren en afirmar que la llibertat d’expressió no s’ha de fer mal amb el dret a l’honor de les persones, tot i admetre que un context festius admet més llicències. 

En aquest sentit, Jordi Bertran va palesar que la sàtira és un patrimoni de la cultura popular catalana, amb un a història documentada de més de 500 anys i va remarcar la necessitat de protegir aquest patrimoni, per part de l’Administració. També va considerar necessària la intervenció i intermediació de l’Administració, en cas de conflictes, procurant fer prevaldre que la sàtira té un ànim de burla festiva (“animus iocandi”), més que un ànim d’insult (“animus injuriandi”). Posant com a exemple les “chirigotas” de Cadiz, per la seva dimensió artística, va reivindicar la necessitat de la bona literatura en la confecció dels versots. Amb tot, va afirmar, és necessari que els diables surtin “derrotats” (simbòlicament) de plaça, amb la victòria del bé (l’àngel) i el retorn a la normalitat, deixant així més palesa l’excepcionalitat del context festiu.

Clica aquí per escoltar el debat, emès per Ràdio Maricel


Imatge extreta de http://www.radiomaricel.cat/2014/10/19/el-debat-sobre-la-satira-satanica/

Text extret de http://lecodesitges.cat/els-diables-han-de-ser-intelligents#.VEymN1fvT8k

Comentaris