La cultura popular i el 'Correspurnes' tanquen el Tricentenari a Sant Pere de Ribes




Els propers dies començarà la darrera tongada d’activitats que Sant Pere de Ribes ha inclòs a la programació de la Diada Nacional de Catalunya i com a commemoració del Tricentenari. Fa unes setmanes, durant la presentació dels actes d’aquest 2014, ja es va anunciar que coincidint amb el Correspurnes, que tindrà lloc el proper 4 d’octubre, s’havien preparat un seguit de xerrades de cultura popular que en paraules del regidor de Cultura, Josep Rius, “serviran per vestir el Correspurnes una mica més”. Serà, però el correfoc infantil l’encarregat de tancar tot el conjunt de propostes que es van iniciar el passat 6 de setembre. D’aquestes, el reconeixement a entitats de les Roquetes que treballen per la defensa de la llengua i cultura catalanes (que es va fer al dia 7 de setembre al Parc Pompeu Fabra), per exemple, va tenir una molt bona acollida , tot i ser la primera vegada que es feia.

Entre els dies 1 i 4 d’octubre es faran quatre xerrades de cultura popular. Les dues primeres, els dies 1 i 2, a la biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes, mentre que les altres dues, els dies 3 i 4, a la Josep Pla de les Roquetes.

La primera d’aquestes trobades -el dimecres 1- començarà a les 7 de la tarda i es dedicarà a la presentació del “Llibre Blanc de la Cultura del Penedès”. També s’abordarà de la segona fase d’aquesta obra, “La cultura al Penedès avui: propostes de futur” a càrrec de Gerard Ramon, director del projecte, i de Jordi Medina, autor dels relats de les taules temàtiques i transversals. A més a més es projectarà el documental “Sitges, sentiments de festa” introduït per Xavier Salmerón, president de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

La segona proposta -el dijous 2- s’iniciarà a les 7 de la tarda. L’objectiu en aquesta ocasió serà saber més sobre el fet que la baixada de Sant Pau vulgui ser una Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Hi participarà el folklorista Jan Grau i l’historiador local Pere Coll.

La tercera cita -el divendres 3, i ja a la Josep Pla de les Roquetes-, i a les 18.30h, tindrà format de col·loqui doble: d’una banda versarà sobre la coordinació i gestió de les cercaviles amb representants de la Comissió de Balls Populars de Ribes i de les Agrupacions de Balls Populars de les Roquetes, Vilanova i la Geltrú i Sitges; i, de l’altra, es parlarà les festes autogestionades amb representants de la Coordinadora de Barraques de Ribes, de l’Ateneu Popular de Sitges i de Can Pistraus de Vilanova i la Geltrú.

La quarta i darrera jornada es durà a terme el dissabte 4 d’octubre, el mateix dia del Correspurnes. Per aquest motiu estarà dedicada a conèixer més sobre el foc a les festes dels Països Catalans amb Salvador Palomar de l’associació Carrutxa. La xerrada es farà a partir de les 12 del migdia.

També el dia 4, ja a la tarda, es posarà en marxa la 5a edició del correfoc infantil “Correspurnes” a partir de les 19’30h des de la plaça Ramon Mir amb una timbalada fins a la plaça Llobregat, des d’on començarà el recorregut de la cercavila de les colles de foc participants per diferents carrers de les Roquetes. Un dels membres de la colla dels Diables Petits de Ribes, Josep Graells, ha explicat que “aquesta timbalada sense foc serà una de les novetats d’enguany”. En arribar a la plaça de la Vinya d’en Petaca es faran les enceses. Enguany, abans de l’exhibició de foc de cada colla al concurs d’enceses, es farà una presentació explicant una mica la història de cada colla. Aquest concurs és un dels primers que es van organitzar de tot el territori català.




La Colla Infantil dels Diables Carranquers també hi serà!


Informació extreta de http://www.eixdiari.cat/cultura/doc/50727/la-cultura-popular-i-el-correspurnes-tanquen-el-tricentenari-a-sant-pere-de-ribes.html

Imatge extreta de https://www.facebook.com/diables.petitsribes

Comentaris