Biblioteques i escriptors critiquen que la nova taxa sobre el préstec de llibres n'acabarà reduint l'oferta




Biblioteques i escriptors carreguen contra la nova taxa sobre el préstec de llibres i material audiovisual que el govern espanyol va aprovar i que ha entrat en vigor l'1 d'agost. Al·leguen que calcular l'import d'aquest cànon és complicat, que la normativa és molt confusa i que acabarà reduint l'oferta de les biblioteques.

La taxa, però, no començarà a aplicar-se fins al 2016 i es farà en funció de quants préstecs es faci d'una obra amb drets d'autor i de quants usuaris s'enduen un llibre. Mentrestant, es cobrarà un cànon temporal. La mesura afecta arxius, museus i fonoteques, però les més perjudicades seran les biblioteques i, sobretot, les dels municipis que han rebut més l'impacte de la crisi i deixaran de comprar llibres.

Per Marta Cano, la cap de servei de coordinació bibliotecària de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el cànon perjudicarà les institucions més dèbils. "Sabem, pels dos intents anteriors, que tot això quedarà en no res, que serà incobrable i que té unes formes de gestió i administració tan cares que, finalment, no es farà recapte", ha dit Cano a "El matí de Catalunya Ràdio".

El president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Guillem Jordi Graells, creu que aquesta normativa és un nyap i que és inassumible. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana demana que s'estableixi un cànon fix, que es pugui calcular en un període de temps i en una sola factura que centralitzi, en tot cas, el Ministeri de Cultura.


Imatge extreta de http://bibliotecalasierraceo.blogspot.com.es/2014/03/bienvenidos-nuestra-biblioteca.html

Informació extreta de http://www.324.cat/noticia/2471069/ociicultura/Biblioteques-i-escriptors-critiquen-que-la-nova-taxa-sobre-el-prestec-de-llibres-nacabara-reduint-loferta

Comentaris