'FALLES i FAROS del Pirineu central'




Tornen els Diàlegs Culturals, que organitza l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida i que en aquest cas versaran sobre sobre Falles i Faros del Pirineu, en una conferència que serà impartida per Xavi Farré i Sahún, doctor en geografia per la UdL i especialista en cultura pirinenca.

"Falles i Faros del Pirineu Central. Què eren: cerimonia, ritual i/o Festa del foc? i què són?"

Amb aquest títol, els Diàlegs d'aquest mes de juny ens apropen al Pirineu per parlar-nos sobre aquesta festa, àmpliament divulgada però potser no suficientment coneguda en tota la seva amplitud.

Xavi Farré, doctor en geografia per la UdL, especialista en cultura pirinenca, és també fallaire, i fa temps que a banda de participar en la festa activament, hi reflexiona i n'investiga els orígens, el sentit i el devenir, alhora que n'ha intentat divulgar la seva visió i els seus coneixements en el llibre Foc al Faro! La Festa de les Falles al Pirineu llibre que s'il·lustra amb les fotografies de Sergi Ricart i que edità Alpinart el 2012.

Estem immersos en temps de Falles, la forma que prenen les fogueres solsticials d'estiu al Pirineu, antigament celebrades sobretot per St. Joan. La seva importància cultural ha propiciat que s’hagi posat en marxa una candidatura impulsada pels governs espanyol, francès i andorrà, perquè les falles siguin reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Per conèixer-ho millor i aprofundir-hi us convidem a la propera sessió dels Diàlegs Culturals el dia 26 de juny a les 19:30 h. al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida.


Conferència: "Falles i Faros del Pirineu Central. Què eren: cerimònia, ritual i/o Festa del foc? i què són?", a càrrec de Xavi Farré Sahún.
Dijous dia 26 de juny, a les 19:30 al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, C/St. Martí s/n (baixos de l’església de St. Martí).


Informació facilitada pel Pau Plana, pplana@paeria.es

Comentaris