ESQUIROLS, 45 anys · 'D'un temps i d'un país' (III)



 
En commemoració del 45è aniversari de la creació d'Esquirols (1969-1985), us oferim en diversos lliuraments el text 'D'un temps i d'un país', del periodista musical Joaquim Vilarnau, extret del monogràfic que la revista 'Enderrock' dedicà a aquest grup l'any 1999 ('Esquirols. Cada dia és un nou pas', 'RockCol·lecció', núm. 23).

Esquirols internacionals

El 10 de juny de 1978, Esquirols actuen en un homenatge a Víctor Jara que té lloc a Tübingen (Alemanya). És la seva única actuació internacional. Al costat de Jaume Arnella i Al Tall, són la representació dels Països Catalans. Poc després d'aquesta actuació, treuen un nou disc: Licor d'herbes bones. En l'enregistrament encara hi han participat Rosa Maria Sadurní, Jaume Font i Rafel Sala, que poc després deixen el grup.

Així, Esquirols s'estabilitza amb cinc components: Josep Casadesús, Joan Crosas, Ramon Estrada, Dolors Roca i Joan Vilamala. Sala se'n va per acompanyar Jaume Arnella, però el seu violoncel sonarà també als nous discos d'Esquirols. En aquesta època entren a Enllaç, una promotora que portava, entre altres artistes, Al Tall i Coses.

El crític Albert Mallofré saluda l'aparició del disc amb un escrit al diari La Vanguardia (28.01.1979), on afirma: "El grupo catalán Esquirols ha gravado su primer disco, Licor d'herbes bones". El fet d'ignorar públicament l'existència de tres discos previs motiva la reacció de Joan Vilamala, que el desautoritza a les planes de la publicació local La Gazeta de Manresa (01.02.1979) qualificant-lo de "barcinonensis vulgaris".





La gira de presentació del disc arriba a un local emblemàtic de Barcelona: el Teatre Romea. No és la primera vegada que actuen a la ciutat, però els concerts que hi havien fet fins llavors havien estat als barris. És el seu debut en un dels grans escenaris barcelonins. L'actuació, que té lloc el 23 d'abril de 1979, crida l'atenció de la crítica. El to general de les crítiques lloa la qualitat de la música i la lletra d'Esquirols.


Imatge extreta de http://totmusicat.cat/esquirols-vam-ocupar-un-espai-molt-propi-unic/

Comentaris