El Museu de la Cultura Popular de la ciutat de Lleida, 'la Casa dels Gegants', s’estrena amb un miler de visitants




El Museu de la Cultura Popular de la ciutat de Lleida, la Casa dels Gegants, s’ha estrenat aquest cap de setmana amb un miler de visitants. Des que va obrir portes, petits i grans han volgut conèixer aquest equipament cultural que s’obre a la ciutadania amb la voluntat de donar difondre i apropar els elements festius propis lleidatans. La Casa dels Gegants, que va inaugurar-se ahir en el marc de la Diada de la Cultura Popular i Tradicional de Lleida, és un equipament cultural llargament esperat, que atansarà als lleidatans i a les persones interessades en aquest tema els elements de la cultura popular, la seva història i el seu valor artístic. Entre altres, s’ha de destacar que els 12 gegants de la ciutat són els que tenen més valor artístic de Catalunya.

La Casa dels Gegants és un espai de custòdia, d’exhibició i de recuperació del patrimoni festiu. Parteix d’un treball fet des del rigor en la documentació i la contextualització històrica i amb una vessant didàctica i divulgativa. Entre els seus objectius, hi ha el de ser un motor de recuperació i de restauració del patrimoni festiu material i immaterial de la ciutat i ser també un punt de dinamització de projectes al voltant de la cultura tradicional i popular de Lleida. És un espai de custòdia i d’exhibició dels diferents elements festius municipals, imatgeria, elements protocol·laris, alguns amb una alta vàlua patrimonial. A més, vol convertir-se en un espai generador de debat al voltant de la cultura tradicional i els elements que la configuren, i un centre de recursos especialitzats en la festa de Lleida.




Consta de tres espais físics i la col·lecció inicial que l’integra està formada pels gegants que formen l’actual grup dels Gegants de Lleida; els Capgrossos de la comparsa municipal; els cavallets del Ball de Cavallets; les Trampes i el Penó, juntament amb els vestits dels Heralds, Signífers i Pregoner; els Marraquets de Lleida; els elements de cartellisme i difusió de les Festes, i els plafons informatius sobre l’evolució de la Festa i els balls de la mateixa. Atesa la seva envergadura física, el Marraco no pot ser corpòriament present a l’espai expositiu, pel que se li destina un espai informatiu i gràfic, per fer-lo igualment present amb altres recursos alternatius.

La Casa dels Gegants es podrà visitar amb aquest horari: els dies laborables, de 08 h a 15 i de 17 a 20 h, excepte el dilluns a la tarda; els dissabtes, d'11 a 13.30 i de 17 a 20 h, i els diumenges i els festius, d'11 a 13.30 h.



Imatge extreta de http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/casa-nova-per-als-gegants/

Informació extreta de http://www.paeria.es/cat/ajuntament/noticies.asp?Detall=True&IdNoticia=20072&Dia=-1&Mes=-1&Any=2014&IdDepartament=-1&TextCerca=&Consulta=False&PaginaAnterior=/cat/ajuntament/noticies.asp&Pagina=2

Comentaris