CALAF enceta demà els actes del seu MIL·LENARI

 


L'any 2015, Calaf celebrarà una efemèride molt important: els seus mil anys de vida. Coneixem l'any concret gràcies a un document que data del 30 d'abril de 1015, on consta que els puigs anomenats “Kalafum, Kalafellum i Ferraria” (Calaf, Calafell -St. Sebastià- i Farrera) es donen al levita Guillem d'Oló perquè els repobli, domini i cultivi.




L'abril de 2015 es compliran mil anys del primer document que referencia el nom de Calaf, una data que mereix una celebració a l'alçada. És per això que des de fa mesos diverses persones i entitats treballen en el marc de l'Associació del Mil·lenari (formada per l'Ajuntament, la Parròquia i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca) per confeccionar un complet programa d'actes, que es vol que sigui el més participat possible.

Dissabte 26 d'abril 

Els actes començaran a les 8 del matí amb el despertar trabucaire. La colla de trabucaires de Manresa passarà pels carrers i places del poble per fer saber a tot el veïnat que comença la festa. Després, a les 12.25 h, és prevista l'arribada a l'Ajuntament del conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Sr. Francesc Homs. Després de ser rebut per l'alcaldessa, Maria Antònia Trullàs, i l'equip de govern, el conseller Homs signarà al Llibre d'Honor del municipi. A les 12.30 h tindrà lloc el Tedeum a l'església de Sant Jaume, i en sortir, a la plaça Gran, hi haurà trabucada d'honor i ball de gegants, amb les colles de Calaf, els Prats de Rei i Sant Martí Sesgueioles. D'allí s'emprendrà una cercavila cap al castell. 

Serà en aquest emblemàtic escenari, el castell de Calaf, on les autoritats inauguraran oficialment la celebració del Mil·lenari de Calaf. Seguidament hi actuaran els trabucaires i els grups de gegants, i es podrà veure una mostra de dansa tradicional catalana. La festa es clourà amb un aperitiu popular per a tots els assistents.


Des d'aquí, us animem a descobrir o bé redescobrir la història de Calaf, i a mantenir-vos informats dels assumptes de la celebració del Mil·lenari a través de la pàgina de Facebook “Calaf Vila Mil·lenària ”.


Informació extreta de www.calaf.cat

Comentaris