Els 50 anys d'història de ELS PESCADORS DE L'ESCALA




L'any 2014 “Els Pescadors de l´Escala” celebrarem els 50 anys de la nostra fundació “oficial”. Diem “oficial” perquè en les dècades dels 50 i 60 "Els pescadors de l’Escala” que era el nom genèric que el seu propi públic els hi havia atorgat, ja actuaven per a les tavernes els dies que bufaven nords, redossaven les teranyines al port de l’Estartit, i les tripulacions, a la taverna de “Cal Negre”. Allí es servien generosament els gots de vi directament del bocoi i engegaven el seu repertori d’havaneres conegudes com “americanes”, entre mig d’altres cançons tant de: taverna “picaresques”, sardanes, ranxeres, valsets mariners etc...

El nom dels “Pescadors de l´Escala” va ser adoptat en ferm i constituït legalment l´any 1.964 de la mà del carismàtic i reconegut arreu del nostre país en Simeó Català i Portell. En Simeó va portar el nom de l´Escala com a senyera i insígnia del grup, fent una important aportació a la cultura musical catalana durant tots aquest anys i a arreu del nostre país, Illes Balears, Illes Canàries, Andorra, França, Suïssa, Argentina i Luxemburg. Portem fetes des de llavors prop de sis mil actuacions en directe i vint-i-nou enregistraments discogràfics, i actualment som el grup d´havaneres i cançó popular més antic i conegut del nostre país.

"Els Pescadors de l’Escala” som una formació de música popular catalana. Amb això volem dir que el nostre repertori està conformat bàsicament per aquelles cançons que han sorgit de compositors del poble i que s’han divulgat al marge dels circuits comercials entre la nostra gent. La nostre música per tant, és molt heterogènia però tot i amb això es podria dir que es mou entre l’expressió de sentiments d’enyorança d’un temps i d’un país més genuí i l’ànsia de divertir-se. La nostra fórmula certament prové d’una llarga tradició. Per un costat de l’antiquíssima música burlesca i participativa de les tavernes populars i per l’altre del pòsit dels anys d’experiència i complicitat amb el públic.

La nostre combinació musical, acordió, contrabaix, guitarres i veus, tot i tenir alguns imitadors és una formació típicament pròpia, així com la manera de combinar les veus solistes amb compactes conjunts corals. En el nostre repertori hi té una gran importància el ritme sensual i tendre de les havaneres que donada la implantació que han tingut a Catalunya es pot dir que és ja un ritme nostre. No oblidem tampoc les havaneres antigues amb el seu regust tropical que han sigut les inspiradores de les havaneres actuals. I per acabar, “Els Pescadors de l’Escala” ens considerem els creadors de la interpretació espectacular i expansiva de la sardana cantada. Les nostres actuacions, que realitzem dins tota mena d’àmbits i condicions, acompleixen la funció de concert acurat i també de festa musical.

L'actual formació dels “Pescadors de l’Escala”, els que vàrem tenir la sort de poder treballar al costat d’en Simeó durant quasi set anys, volem seguir portant-vos amb les nostres havaneres i cançons marineres la fortor de la taverna, l’olor del mar i la gresca que sempre a caracteritzat el grup, i voldríem tenir un especial record a tots aquells cantaires que durant el pas d’aquests cinquanta anys han col·laborat amb la continuïtat del grup.

Els actuals components del grup som:

Quim Mas i Gibert (Tenor 1er i Guitarra)
Josep Cruanyes (Baríton)
Jordi Cabarrocas i Serra (Baríton alt i Contrabaix)
Albert Prat i Vila (Director musical i artístic, Acordió i Baríton alt)


Per a més informació: http://pescadorsdelescala.cat/

Imatge extreta de http://www.palimpalem.com/1/caudorella/index.html?body8.html

Text extret de http://pescadorsdelescala.cat/

Comentaris