Caminada popular per la BATALLA DE PRATS DE REI




L'episodi de Prats de Rei s'emmarca en la última ofensiva aliada a territori català un cop ja s'havia perdut l'Aragó amb les derrotes de Villaviciosa i Brihuega. L'enfrontament a Prats de Rei es produí en un moment clau de la Guerra de Successió, ja que el 1711 els anglesos estaven mantenint converses de pau amb França per finalitzar un conflicte que ja s'allargava massa.

Al setembre de 1711, quan els dos exèrcits prenien possessions a Prats de Rei, el rei Carles III marxava a Viena per prendre possessió de l'Imperi. Tenim registrat al diari de guerra de Starhemberg que a l'octubre, quan arribà la notícia de la coronació de l'emperador, les bateries aliades instal·lades a Prats de Rei feren unes salves per homenatjar l'arxiduc.

A principis del 1711, la situació a Catalunya era més aviat tensa: les notícies europees provocaren un abisme sense fons que només podia ser eludit amb la defensa a ultrança, tal i cm explica l'historiador Santiago Albertí. Pel que fa al front, les forces aliades comandades per Starhemberg prosseguien una retirada que des de l'Aragó els portà a Balaguer, però la pressió efectuada per el borbònic Vendôme, que s'instal·là a Cervera, els obligà a deixar la ciutat el 24 de febrer.

El cercle a Catalunya s'exprimia: per el sud queia Morella i Miravet; al nord, la pèrdua de Girona feia caure els nuclis forts de l'Empordà i el bastió austriacista d'Osona. Davant aquesta situació, el castell de Cardona es mantenia com la fortalesa austriacista més notable a l'exterior de Barcelona. El seu governador, Manuel Desvalls i de Vergós, organitzava la resistència a la Catalunya central ajudat per el seu germà Antoni Desvalls, marquès de Poal, que amb una columna de miquelets i professionals fustigava les partides borbòniques més endinsades al Principat. Així doncs, el castell de Cardona es convertia en una forta amenaça austriacista que no passà per alat als borbònics. Davant aquesta situació, l'entorn de Calaf i Els Prats de Rei es convertia en l'escenari ideal per preparar i assegurar la caiguda de la fortalesa dels Desvalls...


Informació extreta de http://www.pratsderei.cat/

Comentaris