El Vendrell aposta per l'especialització de la seva actual Comissió de festes
La Regidoria de Festes del Vendrell ha decidit apostar per un nou model organitzatiu a l’hora de realitzar les festes del municipi. El principal canvi és l’especialització de les diferents comissions organitzadores de les festes del municipi. D’aquesta manera, es passa d’una única Comissió de Festes, que, fins ara, assumia l’organització de totes les festes populars, a una diversificació en què cada comissió tindrà el seu àmbit concret de funcionament.
La primera d’aquestes noves comissions festives especialitzades ha estat la Comissió de Festa Major. Aquest grup de persones es dedicarà únicament i exclusiva a organitzar la principal festa del municipi. En tot aquest procés, aquesta Comissió comptarà amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell.
Protocol de Festa Major
En les properes setmanes es presentarà aquesta nova Comissió, la qual també serà responsable de vehicular la redacció d’un Protocol de Festa Major, amb la implicació i la col·laboració de les entitats que participen en la realització d’actes durant Santa Anna.
L'objectiu d'aquest Protocol de Festa Major és fixar un text en què es reculli el conjunt dels coneixements i percepcions latents sobre la Festa que al llarg dels anys han esdevingut tradicions i fer-los explícits, així com regular el bon funcionament de la Festa Major.
La Festa Major del Vendrell es celebra en les mateixes dates i bàsicament amb la mateixa estructura des de l’any 1781. Tot i que en determinades etapes de la història ha estat amenaçada de desaparició, gràcies a l’empenta de la societat vendrellenca aquesta no només s’ha mantingut fins als nostres dies, sinó que ha crescut en riquesa i participació, consolidant-se i convertint-se en un referent a la zona gràcies als elements singulars que la conformen.
Precisament com a reconeixement a l’esforç, al treball, al compromís i a la il·lusió de les entitats culturals del municipi, autèntiques protagonistes de la Festa i de l’èxit participatiu d’aquesta, el consistori municipal va acordar al ple ordinari del mes de gener del 2013 iniciar la tramitació per inscriure les manifestacions i els elements culturals festius i tradicionals al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, així com acollir-se al Decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya, en relació amb les consideracions especials per a determinats elements festius:
- Consideració de festa patrimonial d’interès nacional pel conjunt de la Festa Major del Vendrell.
- Consideració d’element festiu patrimonial d’interès nacional per la cercavila de cultura popular en honor a Santa Anna, l’exhibició castellera i la tradicional carretillada del Ball de Diables del Vendrell.
- Consideració d’element festiu tradicional d’interès nacional per la cercavila de foc i l’encesa del campanar.
La Festa Major del Vendrell, en el seu conjunt, reflecteix els valors de la identitat i la cultura de la societat del municipi i està fortament arrelada a la comunitat, sent el màxim exponent de la cultura popular dels vendrellencs. Tot i que, fins ara, no hi havia un protocol escrit sobre com s’havia de desenvolupar la Festa en el seu conjunt i sobre quin era l’ordre que havien de seguir els grups participants en les diferents cercaviles, la tradició oral que s’ha anat traspassant de generació en generació a les llars i en el si de les entitats i associacions més tradicionals del municipi ha estat suficient per mantenir la tradició i l’esdevenir de la Festa seguint una estructura del que representa cada dia de celebració i cada acte.
Fotografia: Festa Major del Vendrell, Santa Anna 2012, lluriPhoto, extreta de http://lluriphoto.blogspot.com.es/2012/11/festa-major-del-vendrell.html
Informació extreta de http://www.eixdiari.cat/cultura/doc/46810/la-regidoria-de-festes-aposta-per-una-especialitzacio-de-les-comissions-festives-del-vendrell.html
Comentaris