Mataró estrena el seu drac Basilisc, creat per la Dolors Sans





El passat dissabte dia 25 de gener la colla de Diables de Mataró va estrenar un drac del mite del Basilisc, la darrera creació de l'escultura vilafranquina Dolors Sans.

L’estrena va anar acompanyada d’una mostra representativa del bestiari de Catalunya que ha estat exposada a la sala d’exposicions de la Fundació Iluro de Mataró des de fa tres setmanes i fins el proper dia 2 de febrer . les peces van anar en cercavila a l’estrena del nou drac Basilisc que va ser apadrinat pel Basilisc de Reus, fins ara l’únic element que existia basat en aquest mite. A l’exposició i al cercavila hi van participar la Víbria i la Tarasca de Barcelona, el Drac i la Mulassa de Vilanova i la Geltrú, el Basilisc de Reus, el Bou de Tarragona, el Lleó de Manresa i el Drac, la Mumarota i els Cavallets de Mataró. El Basilisc és una iniciativa de la colla de diables de Mataró que també han organitzat l’exposició i que han donat la peça a la ciutat





El basilisc és un animal fabulós que té una forma mixta de serp i gall. Com el drac, el basilisc és un animal que guarda tresors. La mitologia grega presenta un mite que explica l'origen del basilisc. Segons aquest mite, quan Perseu va derrotar la Medusa, dels cabells d'aquesta van néixer totes les serps, inclòs el basilisc. D'aquí ve el seu atribut de «petrificar amb la mirada», com feia la Medusa. Els Bestiaris de l’edat mitjana parlen sovint dels basiliscs com animals mitològics i hi afegeixen nous trets com ara les potes, les plomes o el bec de gall. També apareixen figures de basiliscs a l'art i a l'heràldica. La primera referència sobre l’existència del Basilisc en un seguici o festa es troba el 1423, en el Dietari o Llibres de Jornades de Jaume Safont en un acte a Barcelona El Basilisc va desaparèixer dels seguicis festius i els entremesos de les processons de Corpus, possiblement perquè era difícil la seva vinculació amb els temes bíblics.




El Basilisc de Mataró que ha dissenyat i construït Dolors Sans és una peça de 3,10 mts d’alçada per 3 mts de llargada i per un sol portador amb 10 punts de foc a la boca, ales i cua. Presenta un gall estilitzat i molt agressiu amb coloristes plomes al cap , pintat en tons càlids i un cos de serp amb la textura pròpia dels rèptils de colors foscos i una cua fent una notable ondulació. Les ales mostra la peça a punt de prendre el vol. Al coll porta una corona metàl·lica amb fades, referència al sol ja que el gall és un animal solar. Tota ella és de fibra de vidre. El disseny té en compte les característiques que identifiquen el Basilisc mitològic d’acord amb les descripcions medievals

L’acte de presentació va ser seguit per nombrosos mataronins i mataronines que veuen així enriquida la seva imatgeria festiva.

Informació facilitada per la Dolors Sans, dolors@dolorssans.com

Comentaris