'GENERAL MORAGUES: HOMENATGE · 300 anys de cançons de lluita i resistència'




La figura del general Josep Moragues és recordada com un dels més importants defensors de la causa catalana a la Guerra de successió: si bé no va prendre part en la batalla de Barcelona, va liderar la resistència catalana a l’interior fins a la rendició de Cardona, pocs dies després de l’Onze de Setembre de 1714. Home d’acció, el 1715 fugia amb altres patriotes catalans cap a Mallorca on encara seguia la lluita. En un segon intent per deixar Barcelona, i després de ser delatats, els fugitius foren presos el 22 de març. Moragues fou jutjat, torturat i mort a garrot. El seu cap, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar, on hi restà durant dotze anys malgrat les peticions de la seva vídua que fos retirat. Per aquest motiu sempre ha estat un símbol de la resistència catalana i la dignitat. 

Prenent com a referència la seva figura, en el marc de la celebració del Tricentenari de la caiguda de Barcelona el Tradicionàrius, el BarnaSants i L'Auditori de Barcelona uneixen esforços per a fer possible l’espectacle 'General Moragues: homenatge'. Un recital centrat en cançons de lluita i resistència dels últims 300 anys, i en què prendran part de forma activa diverses generacions de músics, des de referents de la Nova Cançó fins a grups de nova fornada. 

L’espectacle comptarà amb la base musical del grup Mesclat i la direcció musical de Marcel Casellas, en una proposta artística que fusionarà elements del folk, la cançó d’autor i el rock. Entre els músics i artistes que en prendran part hi ha la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, Vicent Torrent i Manolo Miralles dels recentment dissolts Al Tall, el cantaor de Catarroja Miquel Gil, en Quico Pi de la Serra i els cantautors Feliu Ventura, Pau Alabajos i Cesk Freixas, que representen la continuïtat històrica de la Nova Cançó, el veterà Jaume Arnella que estrenarà un romanço ideat per l’ocasió, l’històric Rafael Subirachs, que recuperarà per l’ocasió el seu clàssic “Catalunya, comtat gran”. També hi seran els grups Nova Euterpe i Coses, el mallorquí Biel Majoral, el raper Gato-el-Qiman, Francesc Ribera ‘Titot’, Miquel Gironès i l’actor Joel Joan. 




El repertori inclourà tan cançons populars, amb autors coneguts i desconeguts, que han esdevingut himnes de lluita dels darrers tres-cents anys, representant totes aquelles generacions de catalans que han lluitat i en tots els àmbits, tan el nacional com el social. Hi figuren “La samarreta” o “La fera ferotge” d’Ovidi Montllor, “Que volen aquesta gent” de Maria del Mar Bonet, “Lladres” d’Al Tall o la popular “Au jovent”

General Moragues: homenatge · 300 ANYS DE CANÇONS DE LLUITA I RESISTÈNCIA 
Dijous 30 de gener, 21 h, L’Auditori de Barcelona
Entrada: 6 € (compra-la aquí)
Entitats cíviques que hi col·laboren: Assemblea Nacional Catalana, Plataforma per la Llengua, i Òmnium Cultural.
Organitza: Tradicionàrius, BarnaSants i L'Auditori de Barcelona 

Informació extreta de http://www.tradicionarius.cat/ca/general-moragues_-homenatge/programacio/21

Comentaris