El Grup de Recerques de les Terres de Ponent presenta el seu programa d’activitats per la commemoració del Tricentenari




El dijous 23, a la Biblioteca de Tàrrega, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent va presentar el calendari de les activitats que, sota el nom de “La Guerra de Successió a les Terres de Lleida” (1702-1714) desenvoluparà al llarg de l’any 2014. La iniciativa sorgeix de forma voluntària i altruista per part del col·lectiu d’investigadors de la història local de les terres de ponent integrades dins l’associació i amb l’ajut d’altres persones afins.

La proposta, a partir d’un eix comú territorial amb singularitat pròpia, vol reivindicar la rellevància dels esdeveniments ocorreguts a les terres lleidatanes durant la Guerra de Successió, sovint eclipsats per la magnitud dels esdeveniments de setembre de 1714, i amb la mirada posada en l’objectiu comú de fer país.

El calendari presentat inclou activitats al llarg de tots els espais ponentins de la guerra de successió, començant per la Seu Vella de Lleida, on avui diumenge 26 de gener es parla sobre el setge de 1707. Les activitats es desenvoluparan mensualment fins al mes de setembre i inclouen diverses accions dins els territoris de la Segarra històrica, com una jornada als Prats de Rei (al juliol), on es parlarà sobre la batalla de 1711, a Cervera, on el Dr. Llobet i Portella presentarà el seu treball sobre Documents notarials relacionats amb la guerra, i a Verdú, on Lleonard Armentano i Anna Homs recitaran el seu poemari. Cadascuna de les accions combinarà el contingut històric amb una actuació musical i literària.
El Grup de Recerques de les Terres de Ponent, vinculat a la Xarxa Sikarra, es va fundar l’any 1976 a Sant Martí de Maldà i constitueix un espai de trobada i de col·laboració entre investigadors, historiadors locals, arqueòlegs i demés persones aficionades a l'estudi social i la recerca històrica. Desenvolupa anualment unes jornades de treball, les ponències de les quals són editades periòdicament (el darrer, el XLII, dedicat al romànic tardà a les Terres de Ponent). Presidida per Miquel Torres, entre d’altres estudiosos ha publicat treballs de Ramon Boleda, Joan Busqueta, Joan Duch, Maria Garganté, Josep Maria Llobet i Portella, Josep Mora, Lluís Pons i Serra, M. Teresa Salat, Guiu Sanfeliu i molts d’altres. 

Informació extreta de http://www.somsegarra.cat/cultura/noticia/2235/el-grup-de-recerques-de-les-terres-de-ponent-presenta-el-programa-dactivitats-per-la-commemoracio-del-tricentenari

Comentaris