Jugar amb foc sense cremar-se




La normativa europea sobre articles pirotècnics, que va entrar en vigor el 2010 després d'una gran oposició a Catalunya pel temor que pogués acabar prohibint els correfocs i altres festes populars del país en què el foc hi té un paper central, comença a assentar-se. El reglament que desenvolupa la directiva europea prohibeix als menors de 12 anys l'accés als explosius, i hi ha d'haver una distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia i el públic. A més, exigeix que els grups que participen en manifestacions festives amb ús de pirotècnia estiguin instruïts per persones amb una formació acreditada.

En aquest sentit, la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, la Delegació del Govern a Catalunya, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya tenen en marxa programes de formació dels membres de les colles de foc que acrediten els responsables dels grups i els membres de les colles de diables i bestiari. Una formació que ha desbordat previsions, com explica en Pep Enric, president de la Coordinadora de Diables i Dimonis de Catalunya: “Hem organitzat els cursos no només per complir amb la normativa de la UE, sinó per fer-los útils i formar a fons les persones, anem molt més enllà del que es demana. Per això tenim un problema per absorbir la gran demanda, en cada curs un centenar de persones es queden sense plaça”. La darrera prova, el passat 23 de novembre, quan el curs programat a Girona va comptar amb 150 alumnes i més d'un centenar es van quedar sense plaça. Segons Pep Enric, la raó, a més de la qualitat formativa, és que “els cursos són de franc, a diferència del País Valencià i les Illes, on a banda del preu de matrícula es paga el curs”. Al Principat, en canvi, “les entitats hem fet aportacions i els professors que imparteixen el curs ho fan de franc”.

Des del 2010, el programa formatiu ha acreditat 29.030 usuaris de pirotècnia, dels quals 2.514 com a responsables de grup, “persones que passen a ser expertes i per tant estan capacitades per a impartir formació”, puntualitza en Pep Enric. El programa formatiu mínim per als responsables dels grups inclou coneixements sobre composició i propietats bàsiques dels diferents tipus d’artificis pirotècnics, formació bàsica en tècniques de preparació dels artificis i del seu ús, coneixement de la legislació sobre manifestacions festives i exemples d’incidents i accidents il·lustratius, fallades més representatives, i mesures per evitar-los.

La festa tradicional i popular és una part substancial de la nostra societat i de la configuració dels espais comunitaris. El foc té una funció festiva rellevant en moltes d’aquestes manifestacions i és responsabilitat de les institucions públiques implementar les condicions necessàries per celebrar la festa i participar-hi correctament. Des d'aquests punt de vista, el Govern de Catalunya ha posat èmfasi en tres elements essencials per a la preservació d'aquest llegat: la preservació d’un patrimoni d’alt valor cultural, les normes de manipulació i circulació de la pirotècnia per a usos civils i les normes de seguretat i ús de l’espai públic en la celebració de l’activitat festiva.

Article de la periodista Gemma Aguilera, extreta de http://www.tornaveu.cat/edicio-92/calaixsastre/9953/jugar-amb-foc-sense-cremar-se

Imatge extreta de http://productesdelaterra.cat/samarretes-unisex-catala/169-t-shirt-diables.html

Comentaris