'Ceba de Cap d'Any fa bon averany'




Comença el nou any i quina millor manera de fer-ho que ben previnguts. Un cop seguits tots els rituals que marca la tradició, la nostra o la importada, per gaudir de bona sort en els propers mesos (allò d'engolir tot el raïm a un ritme frenètic o portar roba interior vermella...), encara en podem fer un més.

La nit de Cap d'Any s'ha de tallar una ceba en dotze trossos, empolsar-hi a sobre una mica de sal i deixar-los a la intempèrie. Després de la nit de gresca, al matí hi donem un cop d'ull. Cada pessic representa un mes de l'any. Si el bocí està humit, el mes serà plujós, i els bocins secs, seran mesos eixuts. Vet aquí, una ceba que fa presagis a un any vista!

Digui el que digui la nostra ceba de les pluges de gener, el que sí que tenim assegurat sense ajuda vegetal és el fred. Estem al bell mig de l'hivern i, tant sí com no, les baixes temperatures són el plat fort de l'època: Gener fred o temperat, passa'l ben arropat.

Text extret del llibre de Mònica López, "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys', TV3 i Columna Edicions, 2007.

Imatge extreta de http://eljuegodenuestrosmayores.wikispaces.com/Ceba

Comentaris