L'Estelada, un símbol provisional

El programa de Televisió de Catalunya, 30 Minuts va emetre el passat 8 de setembre un programa dedicat a la història de l'Estelada. El documental parla de les claus de l'èxit d'aquest símbol. Inspirat en la bandera cubana, l'estelada va néixer fa un segle com a símbol de la lluita per la independència de la nació catalana.

Aquest especial "estelada" del "30 minuts" el protagonitzen per una banda, els impulsors de la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada, celebrat el 2008, i per altra una representació del gran nombre d'historiadors catalans que varen avalar l'efemèride, com ara Josep Muray o Fermí Rubiralta, co-biògrafs de Vicenç Albert Ballester i Camps (1872-1938)r, impulsor de l'estelada del triangle blau i l'estel blanc.





Des de diferents àmbits: social, polític i fins i tot econòmic, la gent que participa en el reportatge són la viva realitat de la gran divulgació popular amb que compta avui en dia l'estelada i de la gran acceptació que té entre la població, malgrat els anys de prohibició o de marginació política a la que se la va sotmetre, juntament amb l'ideari que representa.

La cirereta de l'èxit de la història de l'estelada és produeix enguany, amb la consecució de la plaça dedicada a Ballester a Barcelona. La fita d'una històrica demanda que ja van fer a l'ajuntament de la ciutat, els antics companys del propi activista, l'any 1938. Al cap de 75 anys, aquella petició ha estat satisfeta.

Text extret de http://www.llibertat.cat/2013/09/la-historia-de-l-estelada-al-30-minuts-de-tv3-22929

Comentaris