Es reprenen les accions per tal de dotar La Patum d’una Llei pròpia




Representants de l’Ajuntament de Berga i del Patronat Municipal de La Patum van mantenir aquest dimercres 20 de novembre una trobada amb els i les portaveus dels diferents grups parlamentaris a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament de Catalunya per tal de reprendre els tràmits que han de permetre dotar La Patum d’una Llei pròpia i específica. 

La reunió, que es va fer al mateix Parlament, pretén donar continuïtat a aquesta iniciativa que es va començar a gestar la passada legislatura amb la reunió de treball que s’havia fet a Berga el dia 8 de febrer de 2012 i la posterior compareixença al Parlament de Catalunya, el 30 de maig, del president del Patronat Municipal de La Patum i alcalde de Berga, Juli Gendrau, per defensar la proposta de projecte de Llei de La Patum davant la Comissió de Cultura i Llengua. La fi de legislatura del Parlament de Catalunya, però, va fer que el procés quedés aturat i que s’hagués de tornar a iniciar la tramitació parlamentària. La trobada d’ahir va servir per tornar a situar el tema i poder explicar la iniciativa als nous membres de la Comissió de Cultura i Llengua. 

La proposta que es va tornar a explicar és la que al seu dia fou elaborada conjuntament pels serveis jurídics de l’Ajuntament de Berga i del Patronat Municipal de La Patum. Els punts centrals de la proposta es basen en la protecció de la Festa, en la garantia del seu finançament, la millora de la promoció i el foment de la investigació i la salvaguarda del patrimoni. En aquest sentit, la Llei ha de preveure un nivell de protecció singular que en garanteixi el màxim respecte i també que asseguri la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga, a través del Patronat de la Patum, en la conservació i restauració de les comparses i els seus elements; a nivell jurídic, la protecció de la imatge, la música i l’ús de les marques registrades; i a nivell pressupostari, la garantia del finançament. En aquest sentit, pel que fa al finançament, s’ha demanat que la Generalitat de Catalunya destini una partida específica al mecenatge de La Patum de com a mínim un 33% del pressupost de la Festa i que hi hagi una recerca de persones físiques o jurídiques que col·laborin econòmicament amb el finançament de La Patum. 

La predisposició dels representants dels diferents grups parlamentaris de la Comissió de Llengua i Cultura del Parlament de Catalunya ha estat molt positiva, i tots i totes han coincidit en la necessitat d’una Llei que garanteixi La Patum com a Festa amb unes característiques que la fan única i que com a tal mereix per tant una Llei que la protegeixi i vetlli per la seva preservació. No en va és la única forma d’expressió cultural catalana reconeguda per la Unesco com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. 

A partir d’ara, els diferents grups parlamentaris treballaran en base a la proposta presentada per l’Ajuntament de Berga i pel Patronat Municipal de La Patum per tal de poder consensuar el text de la Llei i iniciar els tràmits perquè aquesta sigui una realitat el més aviat possible. 

Informació extreta de http://www.lapatum.cat/index.php/news/165/17/Es-reprenen-les-accions-per-tal-de-dotar-La-Patum-d-una-Llei-propia 

Imatge extreta de  http://www.bergactual.com/2012/06/01/la-patum-infantil-va-apropar-la-festa-dels-menuts-als-mes-grans

Comentaris