Solsona inicia la recollida d'aliments frescos coincidint amb l'estrena de la nova imatge del Rebost Solidari del Solsonès




A partir d’aquesta setmana el banc d’aliments del Solsonès fa un salt endavant. Es posa en marxa a Solsona la recollida d’aliments frescos. Es fa mitjançant la prova pilot d’un sistema pioner, consistent en la compra de tiquets als establiments adherits a la campanya. Aquests tiquets són bescanviables per aliments bàsics que es recolliran periòdicament per a les entregues quinzenals als usuaris del banc d’aliments. Així mateix, de moment cinc establiments solsonins hi col·laboraran amb la donació d’excedents. 

Aquesta iniciativa coincideix amb l’estrena de la nova imatge del banc d’aliments, que a partir d’ara s’anomena Rebost Solidari del Solsonès. El logotip, que té com a símbol una poma fúcsia, ha estat dissenyat desinteressadament per l’arquitecte Ramon Padullés, voluntari de Càritas. 

Avui han presentat la nova etapa d’aquest programa, inclòs dins el Pla d’emergència social, l’alcalde solsoní, David Rodríguez; el president de Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys i de la Fundació Volem Feina, Josep Montanyà; la consellera comarcal de Benestar Social i Família, M. Àngels Taribó; el president de Creu Roja del Solsonès, Miquel Montaner, i la regidora d’Acció Social, Maria Tripiana. 

Tiquets de 2 euros 

D’entre els establiments adherits, de moment tres durant la prova pilot –Bonàrea, Llobet i Suma– disposaran d’un plafó del Rebost Solidari d’on la clientela podrà agafar tiquets de 2 euros que s’hauran d’abonar a la caixa al moment de pagar la compra. Hi ha cinc tipus de tiquets en funció del producte pel qual són bescanviables: ous, peix, carn, verdura i fruita i iogurts. Volem Feina recollirà els aliments pel valor dels tiquets acumulats unes 48 hores abans de cada entrega. 

Aquests productes seran repartits quinzenalment per Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys entre les famílies que s’hagin valorat prèviament i de forma conjunta des de la mateixa entitat i els Serveis Socials. Concretament, els dimecres es repartiran els aliments frescos, mentre que Creu Roja del Solsonès continuarà distribuint els aliments envasats els divendres cada quinze dies. 

Així mateix, per primera vegada quatre forns de pa solsonins –Cal Candi, Cal Jaumet del Forn, Camps i Sant Joan–, un supermercat –Caprabo– i una botiga de fruites i verdudes –Fruits Taribó– col·laboraran amb el Rebost Solidari amb l’entrega d’excedents. 

“La cronificació de la crisi comporta que, tot i que no hi hagi un augment de l’atur, faci més temps que les persones aturades estan sense feina i, per tant, vegin incrementades les seves necessitats”, ha destacat avui l’alcalde. En aquest sentit, “Càritas ens ajuda a fer un pas més en el servei del banc d’aliments i que millori la qualitat de vida de les persones més necessitades de casa nostra”, ha afegit. 

La consellera comarcal de Benestar Social i Família ha assenyalat que aquesta nova aposta significa “un esforç més en la gestió dels aliments”, ja que els frescos són més vulnerables. Per això ha agraït el compromís de Càritas i dels establiments col·laboradors. M. Àngels Taribó també ha fet una crida a la ciutadania a col·laborar-hi: “són petites donacions econòmiques per ajudar famílies que ho passen malament i que els pot permetre mantenir una dieta equilibrada”

Per engegar la gestió dels aliments frescos del banc d’aliments, Càritas ha condicionat un local cedit gratuïtament per la Vint-i-quatrena de la Mare de Déu del Claustre al número 4 del carrer de Sant Roc. Aquest espai s’ha equipat amb mobiliari i electrodomèstics de conservació dels aliments gràcies als donatius del Rotary Club de Solsona, l’Ajuntament de Guixers i ciutadans anònims. 

Aquesta nova iniciativa se suma a la recollida d’aliments envasats que funciona des de la primavera mitjançant punts fixos ubicats en sis botigues de petit comerç i cinc supermercats del municipi. En aquest cas, hi ha caixes de fusta on s’indica en cada moment el tipus de productes que es necessiten i són recollits per Creu Roja del Solsonès. 

Increment d’usuaris als repartiments quinzenals 

Els Serveis Socials i Càritas han evidenciat l’últim any l’increment de famílies ateses a cada entrega d’aliments. L’any passat la mitjana era de 30 famílies i 113 persones, mentre que en aquests moments ja s’arriba a la quarantena de famílies. En l’últim lliurament d’aliments, per exemple, es van registrar 37 famílies que representaven 126 usuaris. 

En el que portem d’any, el Pla d’emergència social de Solsona ha atès un total de 76 famílies, de les quals el 96 per cent ha recorregut al banc d’aliments. Quant als ajuts concedits a aquest volum de ciutadans per cobrir serveis bàsics relacionats amb l’habitatge i medicaments, l’import d’enguany ha ascendit fins als 13.400 euros. 

El Rebost Solidari és gestionat per l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys, la Fundació Volem Feina i Creu Roja del Solsonès. Hi col·laboren, com a entitats adherides al Pla d’emergència social de Solsona, Amisol, Petjades, SOM, Mans Unides, el Rotary Club de Solsona, el Consell de la Gent Gran, Celsona Informació i La Caixa.

Informació extreta de http://www.ajsolsona.cat/ca/noticies/solsona-inicia-la-recollida-d2019aliments-frescos-coincidint-amb-l2019estrena-de-la-nova-imatge-del-rebost-solidari

Comentaris