Valls convoca el 3er Fòrum Casteller per Santa Úrsula




Valls viurà el tercer Fòrum Casteller durant les properes Fires de Santa Úrsula els dies 25, 26 i 27 d'octubre. El comitè organitzador que integren les dues colles dels Xiquets de Valls i l'Ajuntament de Valls anuncia els temes que protagonitzaran l’àmbit del Simposi Casteller. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya emfasitzarà el suport al Fòrum.

Després de la bona acollida de l’experiència del Fòrum Casteller viscuda dins les Fires de Santa Úrsula de l'any passat, amb el preàmbul de la primera edició dins les Festes Decennals del 2011, enguany s’anuncia el tercer Fòrum Casteller a la ciutat de Valls. Les línies generals combinaran les dues grans seccions del Simposi al Teatre Principal i la Fira Castells al Pati, amb altres àmbits.

Simposi Casteller

En aquests moments el Simposi Casteller es l’àmbit que té els treballs més avançats. En aquest sentit, ha anunciat els tres grans eixos d'aquesta edició. El fet que enguany la UNESCO -l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura- commemori els deu anys de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que posteriorment el 2010 va permetre que els castells fossin proclamats com a tals, farà que la conferencia inaugural estigui dedicada a aquest tema. D'aquesta manera es commemoraran els anys d’esforços i lluites a favor del patrimoni material de la humanitat, i especialment del patrimoni de pobles oprimits o en fase de desaparició i de cultures amenaçades d’extinció, i la decisió de la UNESCO de posar en marxa el concepte de “patrimoni cultural immaterial”. Per això es va crear l’octubre de 2003 la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Els dos altres àmbits que es tocaran amb taules rodones i amb la possibilitat de presentar comunicacions seran el paper de la dona en el món casteller, i el finançament de les colles, de les seves estructures i de les seves actuacions. En les taules rodones participaran experts de diferents poblacions. Alhora, les comunicacions podran presentar-se fins a finals del mes de setembre a traves d'un formulari del web de l'Ajuntament de Valls o be per E-mail enviant-les a l’adreça simposicastells@tinet.cat. L’organització treballa amb la idea que les actes del Simposi puguin aparèixer editades també en un llibre.

La Universitat

Per primer cop l’assistència al Simposi estarà reconeguda per la Universitat Rovira i Virgili que atorgarà crèdits. De fet, la implicació de la URV anirà mes enllà ja que la cloenda anirà a càrrec del doctor Antonio Salcedo, que analitzarà la contribució de l'art al món casteller i la visió que els artistes plàstics han donat al llarg de la història. Salcedo és doctor en Història de l’art i professor titular d’art del segle XX a la Universitat Rovira i Virgili. Alhora exerceix com a crític d’art i és membre de l’equip de redacció de la publicació ‘Artiga. Revista d’art i pensament contemporani’.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que te la seva seu a Valls, emfasitzarà el seu paper de suport a l’organització del Fòrum. De fet, cada any ha copresidit els actes inaugurals però a partir del conveni amb què es treballa amb l'Ajuntament de Valls, hi dedicarà mes esforços.

Reserva d’estands

La 3a edició de la FiraCastells que s’organitza conjuntament amb la Revista Castells repetirà l’escenari de la plaça del Pati. Si esteu interessats a reservar un estand a la FiraCastells o presentar algun producte de temàtica castellera, podeu fer-ho a través de l’email gestio@hydramedia.info

Informació extreta de http://www.valls.cat/default.asp

Comentaris